"Desi participatia din cadrul BCR a fost transferata in cadrul unui holding de tip financiar (EBG Ceps Holding GmbH), Erste Group ramane in ultima instanta unicul proprietar majoritar al BCR. Expunerea fata de BCR si fata de Romania ramane neschimbata. Erste Group va respecta angajamentele asumate la momentul privatizarii BCR si in cadrul noii structuri de proprietate implementate pentru subsidiarele din Europa Centrala si de Est. Aceleasi obligatii au fost asumate si de catre vehiculul de tip holding, existand astfel un dublu angajament de respectare a protocolului de privatizare", a declarat, Ionut Stanimir, purtator de cuvant al Erste, citat de NewsIn.

Anterior, surse din actionariatul BCR declarasera ca, in urma unei intalniri care a avut loc vineri la Viena, a fost semnat un act aditional la acordul pe care l-au avut SIF-urile cu Erste, cu privire la respectarea acelorasi principii, care au fost stabilite cu ocazia privatizarii, de catre subsidiara care a preluat recent pachetul majoritar la BCR.

Potrivit contractului de privatizare, austriecii s-au angajat sa listeze BCR la Bursa in cel mult doi ani si sa distribuie 40% din profitul net sub forma de dividende. In privinta listarii, SIF-urile, care controleaza impreuna circa 30% din capitalul BCR, s-au pus de acord cu actionarul majoritar sa amane pentru inca doi ani intrarea la cota Bursei a bancii, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata de capital.

SIF-urile au mai discutat in cadrul intalnirii de saptamana trecuta despre o eventuala majorare de capital si despre politica de dividende a bancii , "dar nu s-a decis inca nimic".

"Nu putem vorbi de o suma in ceea ce priveste majorarea de capital pentru ca deocamdata nu exista decat unele date preliminare despre cum va inchide BCR anul. Oricum, banca nu sta rau in ceea ce priveste performanta, dar bineinteles s-au resimtit efectele crizei. Toate bancile vor fi afectate in acest an, dar trebuie sa vedem ce provizioane vor fi constituite", a mai spus sursa citata.

Recent, grupul austriac Erste a transferat pachetul de 69,3% din actiunile pe care le detine la BCR catre o firma cu statut de SRL in Austria, EBG Ceps Holding GmbH. La randul ei, aceasta firma este controlata de un alt SRL, EGB Ceps Beteilungen GmbH. Astfel, Erste a interpus in relatia cu BCR doua SRL-uri, externalizandu-si astfel expunerea directa pe cea mai mare banca din Romania.

Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a fost de 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro), in primele noua luni ale acestui an, in scadere cu 43,9% fata de intervalul similar din 2008, in conditiile cresterii costurilor de risc de circa 4 ori, la 1,5 miliarde lei.

Astfel, evolutia creditelor neperformante a determinat o crestere a costurilor legate de risc pana la valoarea de 1,486 miliarde lei, aproape de patru ori nivelul din primele trei trimestre ale anului 2008, de 386,3 milioane lei.

Totodata, in bilant, provizioanele pentru credite au crescut cu 37,6% fata de valoarea de la sfarsitul anului 2008, pana la 2,96 miliarde lei, "reflectand pierderi efective asteptate". La 31 decembrie 2008, provizioanele pentru credite ale BCR se plasau la 2,15 miliarde lei.