Avand in vedere faptul ca instrumentele financiare mentionate comporta un risc specific de piata, Consiliul CSA a decis, din ratiuni de prudentialitate, ca in calculul lichiditatii aceste active sa fie luate in considerare numai in limita a 5% din totalul valorilor mobiliare emise de aceeasi entitate.

Obligatiunile vor fi ponderate cu un coeficient de 0,75%, actiunile vor fi ponderate cu un coeficient de 0,50%, titlurile de participare la fondurile deschise de investitii vor fi ponderate cu un coeficient de 0,9%, limita maxima de detinere fiind de 20% din activul net pentru fiecare fond. Valoarea cumulata a valorilor mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate si a titlurilor de participare la fondurile deschise de investitii, admisa in calculul activelor lichide, nu va depasi 50% din total.

"Nu este prima data cand ne manifestam increderea in evolutia si potentialul pietei de capital, precum si in organismul de reglementare si control in acest domeniu. In cea de-a doua parte a anului 2003, am decis majorarea de la 20% la 50% a limitei maxime de acceptare a valorilor mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate, ca active de acoperire a rezervelor tehnice nete. In functie de evolutia viitoare a pietei de capital, avand in vedere si procesul de fuziune a Bursei de Valori Bucuresti si RASDAQ, Comisia va da dovada de flexibilitate si in ceea ce priveste coeficientii de ponderare", spune presedintele CSA, Nicolae Crisan.