Calificarea in finala BCR scade pretul actiunilor Erste si BCP

Cele doua banci calificate in finala competitiei pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR), Erste Bank si Banca Comerciala Portugheza (BCP)-Millenium, au intrat in etapa aranjamentelor pentru finantarea operatiunii, lucru penalizat de pietele bursiere unde sunt listate prin ieftinirea usoara a actiunilor. Ieri banca portugheza BCP a anuntat ca a semnat un acord pentru finantarea prin pietele de capital cu banca de investitii UBS, ca un prim pas de pregatire pentru o eventuala majorare de capital.

"Termenii oricarei emisiuni de valori mobiliare se vor stabili dupa finalizarea posibilei preluari a bancii romane", a anuntat BCP intr-un comunicat. Stirea calificarii in finala, care presupune majorarea capitalului bancii portugheze a fost digerata negativ de piata bursiera din Lisabona, unde banca e listata, actiunile BCP depreciindu-se cu 5,88%, pana la 2,08 euro. "Daca BCP ar castiga, estimam ca ar avea nevoie de o marire cu 30% a capitalului actual, ceea ce ar reduce castigul pe actiune cu 7-8% in urmatorii ani", adauga analistii de la BCP Investment Bank. Si actiunile Erste Bank au scazut cu 0,2%, pana la 41,04 euro, desi vestea calificarii a fost primita favorabil de analistii bancilor de investitii. Deocamdata, austriecii de la Erste Bank nu si-au anuntat intentia de a cauta bani pe piata de capital, dar anterior anuntului analistii de la KBW sugerau doua scenarii posibile pentru finantarea din pietele de capital. Daca ar prelua BCR, Erste ar deveni cea de-a doua banca importanta din regiunea central si est-europeana, arata analistii. Nici un detaliu financiar nu a fost dezvaluit de membrii Comisiei de privatizare, insa KBW estimeaza ca ofertele castigatoare au corespuns unei valori de 5,5 miliarde euro a BCR, adica s-a apropiat de 3,5 miliarde euro.

In perioada urmatoare, negocierea va impune si imbunatatirea ofertei, insa analistii de la KBW sustin ca "va fi dificil ca Erste Bank sa plateasca mult peste acest pret". BCP are o capitalizare de 7,2 miliarde euro, in timp ce valoarea de piata a Erste Bank este de 10,1 miliarde euro. "Ambele banci sunt medii, dinamice, inovatoare, care au demonstrat ca pot dezvolta activitatea bancara", ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri