BNR a irigat piata cu 9,5 mld. lei doar in ultimele 2 luni

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat in piata bancara 9,47 miliarde lei (2,25 miliarde euro), printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 4 ianuarie 2010, la o dobanda egala cu cea de politica monetara, respectiv 8% pe an, la licitatie participand 19 banci.
Ultima operatiune similara efectuata de banca centrala a fost cu peste doua luni in urma, respectiv pe 26 octombrie, cand BNR a dat bancilor 9,78 miliarde lei (2,28 miliarde euro), printr-o operatiune cu scadenta pe 2 noiembrie, la care au participat 17 jucatori.

In urma anuntului de licitatie, dobanzile overnight au inceput sa coboare pe piata monetara, spre 9-10%, dar continua sa se plaseze peste dobanda de politica monetara, de 8% pe an, scrie NewsIn.

BNR a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 11,12% pe an, in coborare fata de cel de luni, de 11,51% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a scazut la 11,62% pe an, de la nivelul din sedinta precedenta, de 12,01% pe an.

Totodata, cursul de referinta a urcat cu circa un ban (0,24%) fata de nivelul din ziua precedenta, pana la 4,2099 lei/euro, moneda nationala reincepand sa piarda teren, dupa trei sedinte consecutive de apreciere.

Ieri, banca centrala afisase un nivel de referinta de 4,1997 lei/euro, reprezentand un nou minim al ultimelor trei luni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri