Comitetul interministerial de finantari, garantii si asigurari a hotarat sa aloce pentru 2010 acelasi plafon de fonduri pentru subventionarea dobanzii la creditele luate de firme ca si in 2008 si 2009, respectiv 200 milioane lei.
Astfel, potrivit unei norme aprobate printr-o hotarare din 26 noiembrie, semnata de presedintelui comitetului interministerial, secretarul de stat in MFP Bogdan Dragoi, bugetul pe 2010 al schemei de subventionare a dobanzii prin Eximbank este prevazut la 200 milioane lei reprezentand fonduri pentru finantari cu dobanda subventionata, 28 milioane lei ca ajutor de minimis pentru subventie de dobanda si 3 milioane lei ajutor de minimis pentru garantii.

"Ajutorul de minimis nu implica un transfer efectiv de fonduri catre beneficiari", se precizeaza in hotararea citata de NewsIn.

Bugetul alocat pentru 2010 este identic cu cel in vigoare pentru 2008 si 2009. Comitetul estimeaza la 600 numarul de beneficiari ai schemei de de subventionare a dobanzii in 2010, la fel ca si in acest an.

In cadrul schemei se acorda sprijin financiar sub forma subventiei de dobanda la mai multe tipuri de credite si a subventiei de garantie pentru microcreditele pentru IMM-uri, creditul pentru femei antreprenor si creditul flexibil pentru IMM.

Astfel, subventia de dobanda se acorda la creditul de dezvoltare pentru IMM - maximum 1,5 milioane euro echivalent in lei, pentru cel mult 10 ani -, credite pentru capital de lucru - cel mult 300.000 euro pentru maximum un an -, microcredite pentru IMM - 10.000-35.000 euro, pentru cel mult cinci ani -, credite pentru domenii prioritare - maximum 1,5 milioane euro, cel mult 10 ani -, credite pentru femei antreprenor - cel mult 100.000 euro, maximum cinci ani - si creditul de investitii flexibil pentru IMM - cel mult 1 milion euro, pentru 10 ani.

Beneficiarii acestei scheme sunt firmele din toate sectoarele economice, cu exceptia celor ce solicita finantari in lei pentru proiecte din domeniile pescuit si acvacultura, productie, procesare si marketing de produse agricole - in anumite situatii -, sector carbonifer si anumite activitati de export.

Pentru a fi eligibili pentru aceasta schema, firmele trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: sa asigure din surse proprii cel putin 20% din costul total al proiectului de investitii, sa nu fie in dificultate financiara sau in insolventa, sa prezinte garantii colaterale pentru garantarea creditului solicitat, sa nu figureze cu credite restante in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB), sa nu figureze cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimele 12 luni, sa nu inregistreze datorii restante la buget si sa nu fie in litigiu - ca parat - cu Ministerul Finantelor.

De asemenea, in cazul in care a fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat impotriva firmei solicitante, aceasta trebuie sa fie deja executata, iar suma ajutoarelor de minimis de care a beneficiat compania nu trebuie sa fi depasit 200.000 euro in ultimii trei ani (doi ani fiscali anteriori plus anul curent) sau 100.000 euro, in cazul firmelor din sectorul transportului rutier.

Pentru a beneficia de credite pentru femei antreprenor, peste 50% din actiunile sau partile sociale ale firmei trebuie sa fie detinute de femei sau femeia actionar sau asociat trebuie sa aiba si calitatea de administrator.

In primele 11 luni din acest an, sumele alocate din bugetul de stat si neutilizate de Eximbank au insumat 1,8 miliarde lei, potrivit executiei bugetare publicate luni de Ministerul Finantelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri