Bancherii au venit mai rar la lombard-ul BNR

Bancile au continuat in noiembrie sa foloseasca facilitatea de credit a BNR, insa au luat credite lombard de 8,73 miliarde lei (2 miliarde euro), suma in scadere cu 55% fata de luna anterioara, arata datele publicate de banca centrala.
In octombrie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dat credite prin facilitatea permanenta de 19,41 miliarde lei (4,52 miliarde euro), in crestere cu 40% fata de volumul inregistrat in septembrie.

Anterior, in intervalul aprilie-august 2009, sumele imprumutate de banci prin aceasta facilitate au fost reduse, ultima luna cu operatiuni majore fiind martie, cu un volum de 16 miliarde lei.

In acelasi timp, banca centrala a diminuat in noiembrie volumul lichiditatilor injectate din piata prin intermediul operatiunilor de tip repo, valoarea medie zilnica scazand la doar 180 milioane lei de la circa 2,8 miliarde lei in octombrie, conform NewsIn.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci din ultimele trei luni din 2008, cand institutiile de credit au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.

Astfel, in octombrie 2008, bancile au luat credite lombard in valoare de 48,99 miliarde lei, in contextul dificultatilor din piata privind lichiditatea.

In schimb, cealalta facilitate permanenta aflata la dispozitia bancilor, de depozit, a reinceput sa fie utilizata luna trecuta, volumul operatiunilor crescand de aproape 10 ori, la 5,39 miliarde lei in noiembrie, de la 554,8 milioane lei in octombrie.

In acelasi timp, BNR nu a efectuat operatiuni de tip reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piata, nici in noiembrie, continuand astfel pauza facuta in luna anterioara. In septembrie, media zilnica a tranzactiilor de acest tip a fost de 77,9 milioane lei.

Atat in cazul creditului lombard, cat si in cel al facilitatii de depozit, dobanzile s-au mentinut in octombrie la nivelurile din septembrie, de 12%, respectiv 4%, acestea fiiind fixate intr-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda de politica monetara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri