Asigurarea obligatorie a caselor s-ar putea aplica din martie-aprilie

Legea asigurarilor obligatorii a locuintelor ar putea deveni operationala in martie-aprilie, cu conditia incheierii contractului de reasigurare pana la acel moment, termenii contractului fiind agreati si semnati de ambele parti.
"La sfarsitul lunii ianuarie vor demara primele tratative cu brokerii, cu reasiguratorii si societati de prim rang din lume in vederea incheierii contractului de reasigurare", a declarat directorul general al PAID Marius Bulugea, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca prima de asigurare se poate ridica la cateva zeci de milioane de euro, care se plateste in anumite transe, prevazute in contract.
Bulugea estimeaza ca circa 25-30% dintre locuintele din Romania vor avea o asigurare obligatorie de locuinte dupa primul an.

Aplicarea legii asigurarilor obligatorii a locuintelor a fost amanata de mai multe ori. La inceputul anului trecut, in piata era avansat termenul de 1 ianuarie 2010, insa recent presedintele PAID, Constantin Toma, estima ca societatile ar putea emite polite de acest tip abia din 1 iulie 2010, in conditiile in care este nevoie de introducerea intr-un sistem informatic a circa 8,3 milioane de proprietari.

Reprezentantii PAID vor selecta in perioada imediat urmatoare cativa specialisti, in urma CV-urile depuse, si vor incepe sa lucreze la un caiet de sarcini pentru achizitia unui sistem informatic adecvat aplicarii legii asigurarii obligatorii a locuintelor.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri