"La sfarsitul lunii ianuarie vor demara primele tratative cu brokerii, cu reasiguratorii si societati de prim rang din lume in vederea incheierii contractului de reasigurare", a declarat directorul general al PAID Marius Bulugea, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca prima de asigurare se poate ridica la cateva zeci de milioane de euro, care se plateste in anumite transe, prevazute in contract.
Bulugea estimeaza ca circa 25-30% dintre locuintele din Romania vor avea o asigurare obligatorie de locuinte dupa primul an.

Aplicarea legii asigurarilor obligatorii a locuintelor a fost amanata de mai multe ori. La inceputul anului trecut, in piata era avansat termenul de 1 ianuarie 2010, insa recent presedintele PAID, Constantin Toma, estima ca societatile ar putea emite polite de acest tip abia din 1 iulie 2010, in conditiile in care este nevoie de introducerea intr-un sistem informatic a circa 8,3 milioane de proprietari.

Reprezentantii PAID vor selecta in perioada imediat urmatoare cativa specialisti, in urma CV-urile depuse, si vor incepe sa lucreze la un caiet de sarcini pentru achizitia unui sistem informatic adecvat aplicarii legii asigurarii obligatorii a locuintelor.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.