Ministerul Finantelor mizeaza ca sistemul bancar din Romania va obtine, in 2010, un profit brut de 7,95 miliarde lei (1,87 miliarde euro), iar impozitul pe profit pe care statul ar urma sa il incaseze in acest an de la bancile comerciale este estimat la 1,273 miliarde lei (300 milioane euro), potrivit proiectului de buget transmis de Guvern catre Parlament, spre dezbatere.
Pentru ca bancile sa plateasca un impozit pe profit de 1,273 miliarde lei, in conditiile unei cote de impozit de 16%, este necesar ca sistemul bancar sa obtina, in 2010, un profit brut de 7,95 miliarde lei, iar profitul net sa fie de 6,68 miliarde lei.

Astfel, in conditiile in care pentru acest an guvernul a luat in calcul un curs mediu de 4,25 lei pentru un euro, sistemul bancar ar trebui sa realizeze in 2010 un profit net de 1,57 miliarde euro.

Scenariul in care bancile comerciale din Romania sa obtina in 2010 un profit net de 1,57 miliarde euro este foarte putin probabil, in conditiile in care dupa primele 9 luni din 2009 bancile abia au facut profit de 160 milioane euro, iar la finalul primului trimestru din 2009 sistemul bancar se afla pe pierdere.

Prima posibilitate este ca activitatea de creditare sa isi revina puternic in 2010, iar bancile sa realizeze profit precum in trecut, varianta putin probabila in conditiile in care economistii vad in acest an doar un avans modest al creditarii. A doua posibilitate, cea mai probabila, este ca veniturile pe care statul spera sa le obtina din impozitul pe profit platit de bancile comerciale sunt supraestimate.

“Ministerul de Finante nu se consulta cu specialisti ai Bancii Nationale a Romaniei in problema politicii fiscale, ci doar cu bancile”, a explicat, pentru Wall-Street, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, adaugand ca ar vrea ca bancile sa realizeze in 2010 un profit net de aproape 1,6 miliarde euro.

Discrepanta dintre cifrele prezentate in buget si realitate se intalneste si in cazul executiei preliminate a bugetului pe 2009, potrivit careia Finantele vor incasa un impozit pe profit de la banci in suma de 650 milioane lei. In acest caz, in 2009, bancile ar fi trebuit sa realizeze un profit brut de 4,06 miliarde lei, iar castigul net s-ar situa la 3,41 miliarde lei (805 milioane euro).

Totusi, probabilitatea ca sistemul bancar sa fi realizat un profit net de 805 milioane euro in 2009 este extrem de mica, aproape nula, daca in primele 9 luni de anul trecut profitul a fost de doar 160 milioane euro. In plus, sistemul bancar autohton ar fi fost pe pierdere dupa primele noula luni din 2009 daca bancile nu ar fi fost scutite de provizionari in valoare de 2,4 miliarde lei prin masura luata de BNR, de a deduce 25% din valoarea colateralului pentru creditele cu restante peste 90 de zile, declara Nicolae Cinteza, directorul de supraveghere din cadrul BNR.

“In mod cert, Ministerul Finantelor si-a supraestimat veniturile. Este o greseala. Sistemul bancar nu va realiza un asemenea profit in 2010”, a declarat, pentru Wall-Street, consultantul financiar Bogdan Baltazar (foto) si fostul presedinte al BRD.

Profitul sistemului bancar a ajuns la 680 milioane lei la finalul trimestrului al treilea de anul trecut, dupa ce la 30 iunie 2009 se situa la 90,1 milioane lei, iar dupa primele trei luni din 2009 se inregistra o pierdere de 209,4 milioane lei, arata datele Bancii Nationale.

Potrivit prevederilor codului fiscal, bancile fac in cursul anului plati trimestriale anticipate pentru impozit, valoarea acestora fiind calculata pe baza rezultatelor din anii anteriori, iar ulterior realizandu-se procesul de regularizare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri