Consilierul prezidential Theodor Stolojan a declarat ca sint sectoare unde tranzitia este considerata incheiata si principiile sint cele ale economiei de piata functionale, desi, in realitate, lucrurile stau diferit. El a dat exemplul sectorului bancar si al celui energetic.

„Un exemplu ar fi piata energiei, unde credeam ca este o piata libera, dar, in realitate, doua-trei firme faceau legea“, a spus Stolojan. In opinia sa, sectorul bancar, unde sint prezente unele dintre cele mai puternice banci din Europa, ar trebui sa scada costurile tranzactiilor operatiunilor economice. „Nu este admisibil ca diferenta dintre dobinzile platite de banci si cele incasate sa se mentina atit de mare, parca ar fi batuta in cuie. Indiferent daca dobinda de referinta creste sau scade, aceasta diferenta ramine incredibila, respectiv de aproximativ 13%“, a spus Stolojan.

El a precizat ca Presedintia este preocupata de aceste probleme, care au impact negativ asupra firmelor si intreprinzatorilor.

La energie se mai lucreaza, la banci nu se poate

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, recunoaste ca piata de electricitate va functiona eficient abia in 2007. „Piata se asaza in citiva ani. Noi am deschi-s-o de citiva ani, dar abia la jumatatea acestui an s-au stabilit regulile si mecanismele prin care sa functioneze liber. Pina acum au fost limitari. La inceput, pe piata libera au intrat doar citiva, pentru ca principalul criteriu a fost consumul mare. Acum nu mai exista aceasta limitare, dar este clar ca cei care au intrat primii, atunci, au un avantaj fata de cei care intra acum. Asta a fost istoria si asa au fost legile“, ne-a spus Opris. De altfel, si seful lui Stolojan, presedintele Basescu, s-a legat recent de piata de energie, unde exista „niste baieti destepti“ care cumpara energie mai ieftina decit restul.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) nu doreste sa intre in polemica cu consilierul prezidential. El spune ca, totusi, diferenta dintre dobinda activa si cea pasiva nu depinde doar de dobinda de referinta a BNR. „Aceasta diferenta este o rezultanta a mediului economic si a celui de piata. Reglarea acestei diferente nu se poate face prin masuri administrative“. Reprezentantul asociatiei bancherilor atrage atentia ca diferenta de dobinda enuntata de Stolojan (13%) este valabila doar la depozitele si imprumuturile in lei. „Sistemul bancar din Romania este, dupa parerea mea, pregatit pentru integrarea europeana, fapt aratat de altfel si de recentul raport de tara“, a adaugat Ghetea.