Curtea de Apel Bucuresti va judeca pe 19 ianuarie cererea de suspendare a aplicarii noilor reguli privind repartizarea aleatorie a participantilor intre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), potrivit dosarului publicat de institutie pe portalul Ministerului Justitiei.
Cererea de suspendare a aplicarii regulilor “loteriei” din Norma 22/2009 emisa de CSSPP a fost depusa de asociatia operatorilor din piata de pensii private la sfarsitul anului trecut.

Curtea de Apel Bucuresti se va pronunta cu aceasta ocazie asupra oportunitatii suspendarii aplicarii noilor reglementari emise de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), pe durata judecarii pe fond, in procedura de contencios administrativ, a actiunii pietei impotriva noilor reguli de desfasurare a loteriilor lunare.

CSSPP a decis la finele anului trecut ca fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) care depasesc o cota de piata de 20% dupa criteriul numarului de participanti sa fie excluse, timp de doi ani, din „loterie” ( in sistem de loterie sau repartizare aleatorie ajung contribuabilii care nu-si aleg un fond de pensii in termen de patru luni in cadrul primei angajari).

La data aprobarii normei, CSSPP a explicat ca aceasta a fost adoptata in vederea diminuarii concentrarii la varf a pietei, ING si Allianz fiind liderii pilonului II.

“Situatia actuala in care se repartizeaza proportional un numar de peste 20.000 de paricipanti lunar in functie de rezultatele aderarii initiale a generat un comportament al fondurilor mici de neimplicare, nu au avut interesul de a investi suplimentar, pentru ca oricat ar fi investit ar fi fost greu de recuperat acest decalaj fata de primii doi jucatori care au depasit cota de piata de 20% dupa numarul de participanti. Aceasta masura are rolul de a-i stimula sa investeasca pentru ca timpul le demonstreaza ca pot recupera acel decalaj. Noi nu spunem ca va schimba situatia, dar va stopa concentrarea la varf a sistemului de pensii private”, a adaugat, in cadrul unei intalniri cu presa de la sfarsitul lunii decembrie 2009, Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

Norma a starnit multe controverse, iar principalele fonduri afectate de aceasta decizie a CSSPP, cele administrate de ING si Allianz, au decis ca prin intermediul asociatiei de profil sa apeleze la instanta in vederea suspendarii normei, pe care acestia au catalogat-o drept neconcurentiala.

La finalul lunii noiembrie 2009, cele 12 fonduri de pensii private obligatorii gestionau active nete de 2,25 miliarde de lei pentru circa 4,5 milioane de participanti activi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri