Leul s-a apreciat cu 0,71% fata de euro in sedinta de ieri, cursul de referinta anuntat de Banca Nationala coborand cu aproape 3 bani fata de vineri, pana la 4,1383 lei pentru un euro, minim al ultimelor 8 luni. Moneda nationala a castigat 2,12% de la inceputul anului, pretului unui euro coborand de la 4,2282 lei (31 decembrie 2009), la 4,1383 lei.
Moneda nationala a inceput anul 2010 in forta, castigand semnificativ teren in fata euro dupa ce a inregistrat o apreciere de 2,12% in doar 6 zile.

"Principalul factor care sta la baza aprecierii leului il constituie sentimentul pozitiv fata de economia Romaniei. La sfarsitul anului trecut sentimentul era deteriorat pe fondul crizei politice locale, dar acum s-a finalizat aceasta criza, iar sentimentul a devenit pozitiv. Singura problema pe care o avea leul in trecut era una de perspectiva, iar aceasta a fost rezolvata. In prezent, fundamentele economice indica o tendinta de apreciere a leului", a explicat pentru Wall-Street Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffeisen Bank."Evolutia pe termen scurt depinde de sentimentul pietelor, dar daca bugetul va fi aprobat, iar perceptia pozitiva se va mentine, atunci cursul de schimb se va incadra in intervalul 4,1 - 4,15 lei pentru un euro", a adaugat Ionut Dumitru.

Si ING Bank Romania mizeaza pe un curs de schimb de 4,15 lei pentru un euro pentru trimestrul intai din 2010, dupa ce in trecut sustine ca in 2009 un euro va ajunge sa fie cotat si cu 4,7 lei.

"Am revizuit prognoza pentru cursul de schimb al leului pentru a reflecta diferentialul de dobanda favorabil in contextul unei banci centrale determinate sa apere moneda nationala. Leul se tranzactioneaza momentan (n.r - in deschiderea sedintei valutare de astazi) la 4,1450/EUR si luand in considerare evolutia burselor asiatice este posibil ca aprecierea sa continue", a explicat Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.

Un euro este cotat pe piata interbancara cu 4,1330 - 4,1430, iar cursul de referinta anuntat de Banca Nationala si valabil maine este de 4,1383 lei/euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat a costat interventia BNR pentru a tine cursul valutar sub 5 lei