Bancherii s-au inghesuit la licitatia de titluri de stat de ieri, supralicitand oferta Finantelor cu 276%. Ministerul Finantelor si-a propus sa obtina 1 miliard de lei prin titluri de stat cu discont cu maturitatea la 6 luni, iar bancile au depus oferte in valoare totala de 3,76 miliarde lei.
Neavand cerere solvabila din partea companiilor si a populatiei, bancile inca prefera sa mizeze pe cumpararea de titluri de stat de la Ministerul Finantelor deoarece riscurile asociate acestor instrumente financiare este minim, desi randamentul lor este in scadere dupa ce Banca Nationala a inceput sa reduca din nou dobanda de politica monetara.

Finantele au vandut astazi titluri de stat cu discont cu scadenta la 6 luni, valoarea finala a licitatiei fiind de 1,34 miliarde lei, 34% mai ridicata decat cea anuntata initial., iar randamentul la care s-a adjudecat oferta a fost de 9,24%.

La licitatia de titluri de stat de saptamana trecuta, Finantele au mai obtinut 565 milioane lei prin vanzarea de titluri de stat de tip benchmark cu maturitatea la 5 ani la un randament anual de 9,5%. Valoarea anuntata initial pentru licitatie era de 500 milioane lei, dar Finantele au atras cu 13% mai mult.

Ministerul Finantelor Publice si-a planificat sa obtina 4 miliarde de lei in luna ianuarie prin intermediul a 5 licitatii de titluri de stat, in vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetar, potrivit calendarului de licitatii de titluri de stat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
TBI Bank: Creditarea online a explodat după startul pandemiei
Setari Cookie-uri