"Reducem dobanda la creditele noi, atat pentru persoanele fizice, cat si juridice. Deja am redus dobanzile la depozite cu jumatate de punct. La creditele aflate in derulare am redus dobanda inca de la 1 ianuarie cu jumatate de punct, anticipand miscarea BNR", a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe an, avertizand ce este necesar ca bancile comerciale sa micsoreze costul creditelor si sa contribuie la "relansarea durabila a cresterii economice".

BT mai vrea inca 10 milioane de euro pentru Prima Casa

Banca Transilvania intentioneaza sa solicite Fondului de Garantare majorarea cu cel putin 10 milioane de euro a plafonului pentru programul Prima Casa, dupa ce a epuizat si prima majorare primita de la Fond. Initial, Bancii Transilvania i se alocase un plafon de garantii de 17,1 milioane euro pentru acordarea de credite prin programul Prima Casa.

"Am plasat toate cele 27 milioane de euro pe care le aveam alocate. In plan intern, am stabilit sa majoram plafonul si vom cere Fondului de Garantare o suplimentare cu cel putin 10 milioane de euro", a declarat Rekkers.

Totusi, Banca Transilvania asteapta sa apara noua forma a programului pentru a putea analiza noile conditii de creditare. "Primim in continuare dosare, dar le explicam clientilor ca nu stim daca se vor mai incadra sau nu in program", a adaugat directorul general al bancii.

Programul "Prima Casa" va continua in forma actuala pana in 15 februarie, timp in care persoanele care au semnat antecontracte de vanzare-cumparare vor putea achizitiona locuinte, urmand ca dupa aceasta data programul sa fie modificat astfel incat sa fie incurajata constructia de locuinte noi.