Unul dintre efectele noilor reglementari ale BNR privind limitarea creditarii in valuta este si acela al scaderii dobanzilor la creditarea in lei, tendinta accentuata in ultima luna.

Surse din piata spun ca tendinta de scadere ar putea continua pana la sfarsitul anului, reducerea estimata fiind de aproximativ doua procente. Chiar si in aceste con-ditii, diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite va ramane ridicata, mai ales daca facem comparatia cu costurile generate la un credit de consum sau de nevoi personale, unde marja nu va scadea sub zece puncte procentuale, considera unii bancheri.

Evolutia dobanzilor tine insa, dupa cum se stie, de nivelul inflatiei, nivel pe care nici un economist vizionar nu-l poate anticipa acum cu precizie pentru 2005 si 2006. In replica la comentarii ale unor reprezentanti ai conducerii BNR vizand diferenta extrem de mare intre dobanzile la credite si cele la depozite, Eugen Radulescu, presedintele CEC, a declarat ieri pentru Adevarul: "Noi am scazut dobanzile si le tot scadem. Deja acordam credite pentru persoane fizice cu o dobanda sub 10%, iar la depozite dobanda oferita este pana in 7%. Marja CEC pe total bilant este de 3,5%. In mod sigur, dobanzile la creditare vor scadea in perioada ce vine, ajungand in palierul de 10-12%. Pe masura ce competitia intre banci va creste, se va reduce si marja intre dobanzile active si cele pasive. In momentul in care BNR a renuntat la politica sa de a steriliza masiv masa monetara, ceea ce tinea practic dobanzile sus, bancile nu au avut decat doua alternative - sa plaseze bani la BNR cu 1% dobanda sau sa acorde credite.

In termeni reali, ne apropiem de dobanzile din UE; in termeni nominali, cat timp avem o inflatie cu mult mai ridicata decat in UE nu putem ajunge la acelasi nivel al dobanzilor", mai spune Radulescu. Scaderile de dobanda nu se produc peste noapte. "Acestea sunt in linie cu ameliorarile mediului economic, cu imbunatatirea performantei financiare a clientilor", puncteaza, la randul sau, Petre Bunescu, director general adjunct al BRD Societe Generale.

Si in opinia fostului ministru de finante, Daniel Daianu, bancile nu vor avea motive ca pana la finele anului sa ridice costul la imprumuturile in lei. Dar va pierde BNR, care va avea un cost mai mare de sterilizare a masei monetare. Totul depinde de inflatie, in conditiile in care bugetul nu este clar, politica salariala nu e limpede, subliniaza acesta. "Marja intre dobanzile active si cele pasive va scadea cand va exista suficienta concurenta pe piata bancara", crede Daianu. O alta explicatie a marjei ridicate este faptul ca, in general, firmele si persoanele fizice sunt clienti captivi, adica nu merg sa se imprumute in strainatate, operand strict pe piata romaneasca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri