Intr-un comunicat al asociatiei se mentioneaza ca membrii ASLR, respectiv 38 de societati, detin 54% din industria romaneasca a leasingului. Pe total piata, companii membre ASLR si societati nemembre, se estimeaza o valoare a contractelor de leasing de aproape 1,6 milioane euro.

"Realizarile pietei de leasing pe primele noua luni ale acestui an reprezinta aproape 90% din totalul anului 2004", se precizeaza in comunicatul ASLR. Aceeasi sursa releva faptul ca 63% din total piata reprezinta valoarea bunurilor finatate in leasing pentru persoane juridice, 26% reprezinta finantarile acordate sectorului public si ONG-urilor, iar diferenta de 11% - persoane fizice.

Finantarile auto, motorul pietei de leasing

Citeste si:

Din analiza datelor furnizate de membrii ASLR rezulta ca cel mai important segment al pietei de leasing continua sa il reprezinte cel al autovehiculelor. Ponderea acestui segment a ajuns, la finele trimestrului III din 2005, la o pondere de peste 90%, in scadere fata de anul 2004, cand cota detinuta era de 92,7%. "Aceasta scadere este compensata prin evolutia pozitiva a ponderii finantarilor in leasing destinate zonei echipamentelor industriale, unde s-a inregistrat o crestere de la 4% la aproape 6% in total vanzari", se arata in comunicatul ASLR. In ceea ce priveste leasingul imobiliar, desi se situeaza la un nivel scazut ca pondere in total finantari, sub 1%, s-a inregistrat o usoara crestere fata de anul trecut, atat pe segmentul birouri, cat si pe cel rezidential.

Pe piata romaneasca a leasingului activeaza aproximativ 200 de societati, structurate astfel: firme de leasing afiliate unor banci, companii afiliate unor producatori sau furnizori de produse si societati independente. In ASLR, cea mai mare cota - 75% - o detin firmele de leasing independente, urmate de companiile afiliate unor producatori - 15% si de cele afiliate bancilor, cu 10%.