Obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare pentru transformarea obligatiilor bugetare ale companiei existente la data de 30 septembrie 2003 vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, in termen de cinci zile de la data inregistrarii titlurilor la Comisia Nationala a Valorilor Mobliare (CNVM).
Aceasta prevedere este continuta in regulamentul 14/2005 aprobat miercuri de comisie, care va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.
Proiectul de regulament a fost transmis pentru eventuale observatii la Ministerul de Finante.

Actul normativ cuprinde prevederi aplicabile inregistrarii si admiterii la tranzactionare a obligatiunilor. In termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a hotararii de Guvern emisa in aplicarea ordonantei, Rompetrol va depune la CNVM prospectul, pentru aprobare. Compania va publica prospectul in termen de cinci zile lucratoare de la aprobarea acestuia, iar dupa maximum zece zile de la publicare, Rompetrol va solicita inregistrarea la CNVM a obligatiunilor. Ordonanta 118/2003 prevede transformarea in obligatiuni a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003.

Actul normativ a fost emis de Guvern in octombrie 2003 si a stabilit stingerea datoriei istorice la buget a rafinariei Petromidia, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati, prin emiterea de obligatiuni cu maturitate de sapte ani.

Potrivit ordonantei, obligatiunile sunt nominative, dematerializate, transferabile, cu o valoare nominala de 25 euro, iar dobanda este egala cu rata EURIBOR pentru 12 luni, plus 1,5% pe an.

Grupul Rompetrol a achitat, in luna septembrie a anului trecut, prima rata a dobanzii, in valoare de 918 miliarde de lei vechi. Compania va plati anual aproximativ 25 milioane de dolari pana in anul 2010.

Rompetrol va putea opta pentru rascumpararea obligatiunilor inainte de scadenta, caz in care va plati dobanda acumulata pana la data rascumpararii. La optiunea emitentului, obligatiunile nerascumparate sunt convertibile la data scadentei in actiuni ordinare, ceea ce inseamna ca daca Petromidia nu va avea bani sa le ramburseze, cotele actionarilor in cadrul companiei vor fi diluate, iar grupul Rompetrol ar putea pierde controlul asupra rafinariei in favoarea detinatorilor de obligatiuni.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri