Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de alocari ale activelor aflate in administrare de aproape 10% in actiuni, potrivit datelor pe decembrie 2009, publicate azi de arbitrul pietei.
Astfel, din activele de 2,384 miliarde de lei (564 mil. euro), fondurilor adminsitrate privat aveau investite, la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, 9,34% din totalul acestora in actiuni. Expunerea bursiera a fondurilor a crescut semnificativ pe parcursul anului 2009, de la 1,27% in decembrie 2008 la aproape 10% pe final de an.

Aceasta strategie de investitii a fost determinata de evolutia pietei bursiere locale, care a urmarit un trend de scadere pana in martie 2008, dupa care a crescut puternic si sustinut pana la sfarsitul anului. Incepand din martie 2008, fondurile de pensii private si-au marit continuu expunerea pe actiuni, profitand de trendul de apreciere de la Bursa.

In acelasi timp, fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) si-au crescut expunerea bursiera pe parcursul anului 2009 de la 4,3% la 12,6%, urmarind practic o strategie similara Pilonului II.

La sfarsitul anului 2009, toate fondurile de pensii private de pe piata locala aveau detineri totale de 250 de milioane de lei in actiuni, dintre care marea 200 de milioane pe BVB si 50 de milioane pe burse europene.

La fel ca si pana acum, cea mai mare parte a investitiilor fondurilor de pensii a fost realizata in titluri de stat si obligatiuni corporative si supranationale.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri