Leul ar putea continua sa se aprecieze dupa aprobarea bugetului pe 2010 de catre Parlamentul Romaniei, crescand sansele ca acordul de finantare externa sa fie reluat in februarie, arata o nota de cercetare a Commerzbank, citata de Bloomberg.
A doua mare banca din Germania scrie ca euro ar putea ajunge la 4 lei "in viitorul apropiat", de la cotatiile apropiate de 4,10 lei/euro din partea a doua a sedintei de vineri, potrivit NewsIn.

Leul s-a apreciat cu 1,4% in aceasta saptamana, cel mai mare avans dintre 25 de valute emergente urmarite de Bloomberg.

"Statul ar putea primi circa 3,3 miliarde euro de la FMI si Comisia Europeana, dupa ce Parlamentul a aprobat un buget de austeritate, care vizeaza reduceri de personal, inghetarea salariilor si investitii reduse", mai scrie Bloomberg.

Reprezentantul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a anuntat ca misiunea FMI va reveni in Romania in perioada 20-27 ianuarie. Noul buget prevede reducerea deficitului bugetar la 5,9% din produsul intern brut (PIB) in 2010, de la circa 7,3% anul trecut.

"Sansele de reusita sunt mari. Standard & Poor’s a promis deja o imbunatatire a perspectivei de rating. Acest lucru inseamna ca aprecierea puternica a leului in ultimele saptamani a fost justificata", conisdera analistii Lutz Karpowitz si Ulrich Leuchtmann, de la Commerzbank.

S&P a anuntat ca ar putea urca perspectiva ratingului Romaniei, care se afla in categoria junk, dupa aprobarea bugetului. Romania are atribuit ratingul BB+ de la agentie, cel mai bun calificativ din categoria junk.

"Cu toate acestea, trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant. Inflatia ramane destul de ridicata, la 4,7%, si s-ar putea accelera pe parcursul redresarii economiei. Acest lucru poate limita potentialul de recuperare pe termen mediu", spun analistii de la Commerzbank.

Premierul Emil Boc a estimat joi ca economia va creste cu circa 1,3% in 2010, dupa o contractie cu aproximativ 7% anul trecut. El a adaugat ca recesiunea va continua in primele doua trimestre, iar redresarea va incepe din a doua jumatate a anului. BNR a redus, saptamana trecuta, dobanda cheie de la 8% la 7,5%, cel mai jos nivel din ianuarie 2008. Cu toate acestea, rata ramane cea mai ridicata din UE.

"Desi aprobarea bugetului este o veste buna cu siguranta, determinand reluarea programului cu FMI, ne indoim ca va sprijini cresterea economica. Indiferent de masurile specifice, reducerile bugetare vor fi in sine factori de franare a cresterii", spun economistii Capital Economics din Londra pentru piete emergente, Neil Shearing si David Oxley.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri