Leul a inceput saptamana in forta, continuand sa castige teren in fata euro, dupa ce cursul de referinta anuntat ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat pana la 4,1008 lei pentru un euro, in scadere cu 1,59 de bani fata de finalul saptamanii trecute. Aprecierea leului a fost si mai puternica pe piata interbancara, unde un euro a fost cotat chiar si cu 4,09 lei.

Cursul de schimb EUR/RON se indreapta foarte rapid spre estimarile pe care le-au facut analistii pe termen scurt, previziuni ce indica o apreciere a leului de aproximativ 5% pe termen de o luna.

Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, sustine ca nivelul cursului de schimb ar putea cobori sub 4 lei/euro, pe fondul optimismului creat de aprobarea bugetului si incadrarea indicatorilor macroeconomici in tintele agreate cu Fondul Monetar International, dar si datorita entuziasmului pe care il manifesta investitorii straini fata de oportunitatile de castig din tara noastra.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat, ieri, un curs de referinta de 4,1008 lei pentru un euro, in scadere cu aproape 13 bani fata de rata de schimb de la sfarsitul lui 2009 (4,2282 lei/euro), moneda nationala inregistrand o apreciere de 3% in doar doua saptamani.

Si analistii Saxo Bank estimeaza un curs sub 4 lei/euro in urmatoarea luna, prognoza bancherilor danezi fiind de 3,96 lei/euro pentru sfarsitul lunii ianuarie 2010.

Pe piata interbancara un euro a fost cotat ieri chiar si cu 4,09 lei, iar spre sfarsitul sedintei era tranzactionat cu 4,0970 - 4,1090 lei.

Totusi, aprecierea excesiva a leului poate afecta exporturile Romaniei. Afla mai multe despre riscurile supra-aprecierii leului citind articolul: Jocul s-a schimbat. Se va lupta BNR cu o apreciere excesiva a leului?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri