In cadrul negocierilor dintre Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Patronatul Presei din Romania Romedia si ministrul Muncii, Mihai Seitan, reprezentantii presei solicita ca jurnalistii care contribuie la un fond de pensii private facultative (Pilonul III) sa nu mai plateasca CAS pentru contractele de drepturi de autor, potrivit reportervirtual.ro, care citeaza un comunicat comun MediaSind – Romedia.

In fata propunerii cabinetului Boc IV de a taxa suplimentar drepturile de autor prin aplicarea CAS, sindicatul si patronatul au venit cu o serie de propuneri de masuri pentru redresarea industriei mass-media, aplicarea fie si partiala a acestora, urmand sa se transforme intr-o gura de oxigen pentru presa, arata aceeasi sursa.

Una dintre cele 13 masuri propuse vizeaza pensiile private facultative si presupune „modificarea Legii nr.204/2006 privind fondurile de pensii facultative, astfel incat sa se permita jurnalistilor sa-si creeze propriul fond de pensii. De asemenea, micsorarea/eliminarea taxei CAS pentru persoanele care au Contracte pentru drepturi de autor, dar care au aderat deja la un fond de pensii facultative”, relateaza reportervirtual.ro.

Practic, reprezentantii presei solicita in prima faza ca jurnalistii care contribuie deja pentru o pensie facultativa sa nu mai plateasca CAS suplimentar, iar in a doua faza, constituirea unui fond de pensii dedicat jurnalistilor, in regim ocupational, ceea ce ar necesita modificarea Legii pensiilor facultative.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a dat asigurari ca plata obligatorie a CAS pentru drepturile de autor si conventiile civile nu se va aplica in 2010, ci posibil de la 1 ianuarie 2011si ii va afecta pe angajatii care nu au carte de munca.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Conducerea TVR, data in judecata de sindicalistii din jurnalism