Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut ieri obligatiuni de stat cu maturitate pana la 25 octombrie 2011 de 500 milioane lei (120,6 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu in scadere, de 8% pe an, minim al ultimilor doi ani si o luna, potrivit datelor BNR.
Un randament atat de mic nu a mai fost platit de MFP din 20 decembrie 2007, cand Finantele au platit un randament de 7,47% pe an la o emisiune de obligatiuni pe 10 ani.

Emisiunea de ieri este o redeschidere a emisiunii din 11 februarie 2008.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 500 milioane lei, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 8% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 3,78 miliarde lei (912,9 milioane euro).

MFP a anuntat ca in ianuarie
vrea sa ia de pe piata locala 4 miliarde lei, dar dupa primele patru licitatii a luat deja peste 4,7 miliarde lei. In primul trimestru din 2010 ministerul vrea sa atraga 10-12 miliarde lei. In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Randamentul acordat de MFP la titlurile de stat emise a inceput sa scada inca de la prima licitatie din acest an, de la 10% pe an, cat a acordat in ultimele doua luni din 2009 la 8% pe an.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din produsul intern brut (PIB).

Ministerul Finantelor Publice a vandut luni titluri de stat cu maturitatea la un an de 2,36 miliarde lei (575 mil. euro) pentru care urmeaza sa plateasca un randament mediu de 8,86%, in scadere semnificativa fata de finalul anului trecut cand se imprumuta la 10%.

Finantele nu s-au mai imprumutat la un randament atat de scazut din ianuarie 2008, cand au platit 8,76% pe an la o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenta la 6 luni.

Analistii estimeaza ca finantele se vor imprumuta si mai ieftin. Vezi aici mai multe detalii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri