Reforma sistemului fiscal din Romania este necesara in momentul actual, iar statul ar trebui, in prima faza, sa imbunatateasca procesul de colectare a taxelor de la contribuabili si pe urma sa opteze pentru alte decizii ce ar majora veniturile bugetului, considera Daniel Anghel, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania si lider al departamentului de impozite si taxe indirecte.
"Cred ca o reforma a sistemului fiscal este necesara in Romania. Nu se poate estima exact cat ar dura o asemenea reforma, dar trebuie sa fie inceputa de autoritatile romane si, eventual, sa fie sprijinita tehnic de Fondul Monetar International", a declarat, pentru Wall-Street, Daniel Anghel (foto), partener in cadrul Pricewaterhouse Coopers si lider al departamentului de impozite si taxe indirecte.

In prezent se impune o recalificare a personalului din cadrul autoritatilor fiscale, deoarece, spre exemplu, numarul inspectorilor este insuficient, considera partenerul PwC, adaugand ca tematica si procedura controlului fiscal trebuie schimbata.

"Statul nu ar trebui sa uite ca procesul de colectare a taxelor si impozitelor este foarte important si el trebuie imbunatatit prin stimularea contribuabililor sau prin cresterea conformarii voluntare. De asemenea, o masura ce ar ajuta in acest moment ar fi cresterea bazei impozabile", a explicat Daniel Anghel.

Mai mult, daca politica fiscala din acest an nu va da roade, iar veniturile bugetului de stat nu se vor majora, punand in pericol atingerea tintei de deficit bugetar agreata cu Fondul Monetar International, atunci anul viitor am putea asista la o crestere a cotei TVA.

"Este posibil sa vedem o crestere de TVA in 2011 daca masurile de anul acesta nu vor avea efecte bune, iar deficitul bugetar nu se va reduce. Insa, nu vad o revenire a consumului prea curand, mai ales in conditiile in care somajul creste. Anul acesta o sa fie mai greu decat 2009", a subliniat liderul departamentului de impozite si taxe indirecte din cadrul PwC.

Cota standard de TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata) este, in prezent, de 19%, si se aplica tuturor livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii, inclusiv importurilor, pentru care nu se aplica scutiri sau cota redusa de TVA (de 9% sau 5%).

Companiile se confrunta cu intarzierile pe care statul le are la rambursarea TVA, problema ce ar putea fi solutionata prin cesiunea de creante, procedura pe care trebuie sa o solicite contribuabilul.

"Daca luam in calcul problemele aparute la rambursarea de TVA si tinem cont si de faptul ca accesul companiilor la finantare prin credite este tot mai restrictiv, atunci este destul de clar de observat ca in urmatoarea perioada se vor declansa mai multe insolvente, pe fondul problemelor de lichiditate pe care companiile le au", afirma Anghel.

Daniel Anghel s-a alaturat firmei Pricewaterhouse Coopers in 1997 si, in prezent, este liderul departamentului de impozite si taxe indirecte din cadrul PwC, fiind specializat in TVA, proceduri vamale si comert international. De asemenea, Daniel Anghel este membru al grupului de lucru de impozite si taxe indirecte al PwC pentru Europa Centrala si de Est si membru in conducerea Asociatiei Fiscale Internationale din Romania. El a mai lucrat pentru o perioada de 4 ani la birourile PwC din Olanda, Polonia si Ungaria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri