Din practica aplicarii prevederilor legale in vigoare, in materia fiscala a contributiilor in sistemul pensiilor facultative, s-a observat o interpretare si aplicare diferita a acestora, de catre agentii economici, se arata intr-un comunicat al Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Propunerea Comisiei de completare a articolul 35, alineatul 1 din proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice face parte din seria eforturilor intreprinse de institutie pentru clarificarea regimului de deductibi¬litate totala a contributiilor in sistemul de pensii facultative, prin propuneri de modificare si completare a articolelor de lege referitoare la contributiile de natura sociala, respectiv pensii, sanatate, somaj. Astfel, se urmareste evitarea neintelegerilor la nivelul angajatorilor.

Potrivit legii, contributiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia.

CSSPP reaminteste ca, incepand cu anul 2009 se aplica un prag de deductibilitate pentru pensiile private facultative de 400 euro pe an, pentru angajat, si 400 euro pe an pentru angaja¬tor.