In conditiile majorarii de la 2% la 2,5% a nivelului contributiei virate catre Pilonul II, fondurile de pensii private obligatorii ar putea ajunge la sfarsitul anului 2010 la active nete in administrare in valoare totala de 4,2-4,5 miliarde de lei, adica peste un miliard de euro.
Numarul total al participantilor la sistem va depasi, cel mai probabil, 5 milioane, in timp ce numarul fondurilor va ajunge la 9 (fata de 12 in prezent, dupa finalizarea celor 3 fuziuni aflate in curs), iar banii clientilor vor fi investiti la fel ca si pana acum: cu riscuri minime si cat mai profitabil.

Pe Pilonul III de pensii private facultative, operatorii din domeniu asteapta o crestere lenta, in ton cu evolutiile din economie si de pe piata muncii. La sfarsitul anului 2010, activele nete ale fondurilor de pensii facultative ar putea ajunge la 350 de milioane de lei, iar numarul total de participanti se va situa intre 220.000 si 250.000, fata de 187.000 la sfarsitul anului 2009. Strategiile investitionale ale fondurilor vor urma modelul Pilonului II, insa cu o diversificare mai larga a optiunilor disponibile pentru clienti.

„Anul 2010 nu va fi usor pentru piata de pensii private, insa sistemul va continua sa se dezvolte si sa se consolideze. Odata depasita masa critica a primului miliard de euro aflat in administrare, importanta fondurilor de pensii private va creste continuu atat in economie, cat si pe pietele financiare”, a declarat Cornelia Coman (foto), vicepresedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Concluziile anului 2009

Pilonul II - Fondurile de pensii private obligatorii au raspuns asteptarilor exprimate de specialisti la inceputul anului trecut, chiar in conditiile in care mediul economic a suferit de pe urma unei crize financiare mult mai grave decat se previziona la inceputul lui 2009, iar volumul banilor care au intrat in sistem a fost redus simtitor prin inghetarea contributiilor la nivelul de 2%.

Fondurile de pensii administreaza active nete de peste 560 de milioane de euro, in beneficiul a peste 4,56 milioane participanti activi.

Cu un randament mediu de 17,7%, fondurile de pensii au furnizat in 2009 cele mai atractive beneficii, in comparatie cu celelalte instrumente de economisire/investire disponibile pentru publicul larg pe pietele financiare din Romania. Ca termen de comparatie, dobanzile la depozitele bancare s-au situat, de-a lungul anului 2009, intr-o plaja de 12%-13%, iar inflatia pe intreg anul a fost de 4,74%.

Pilonul III - Fondurile de pensii private facultative au inregistrat in 2009 un ritm de dezvoltare ceva mai lent in raport cu estimarile de inceput de an, in contextul in care criza financiara a afectat puternic piata muncii si a scazut substantial interesul angajatorilor de a acorda beneficii salariale sub forma contributiei la pensiile private.

La sfarsitul anului 2009, numarul participantilor la Pilonul III depasea usor 187.000, in timp ce volumul activelor nete in administrare era de circa 48,2 milioane de euro. La nivelul intregii piete de pensii private facultative, randamentul mediu in 2009 a fost de 15,8%.

”Realitatile demografice si economice ne arata clar ca, in viitor, nu vom putea dispune de o pensie decenta decat cumuland venituri din toate cele trei componente ale sistemului de pensii. De aceea este important atat ca sistemul sa functioneze corect, in toate componentele sale, cat si ca cetatenii sa inteleaga necesitatea de a utiliza toate oportunitatile pe care acesta le ofera”, a declarat Sergiu Costache, presedintele Media XPRIMM.

In legatura cu sistemul public de pensii, APAPR doreste sa faca urmatoarele precizari: „Peste tot in lume, fondurile de pensii private au aparut si s-au dezvoltat pentru a raspunde provocarilor cu care se confrunta sistemele publice de pensii, adica imbatranirea si reducerea populatiei active. Din acest punct de vedere, problema de sustenabilitate a sistemelor publice de pensii este aceeasi peste tot in lume, iar Romania nu face nici ea exceptie. Scopul pensiei de stat tinde sa devina acoperirea unui venit minim necesar, iar rolul sistemului de pensii private este completarea veniturilor pana la un nivel de trai decent.

Citeste si articolul Scenariu pentru 2010 pe pilonul II din pensii private: 5 mil. de participanti

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri