"Inflatia va ramane probabil ridicata in 2010 (aproximativ 5% la finalul acestui an) si Banca Nationala a Romaniei ar putea rata tinta de inflatie din nou. Estimarea noastra este in contradictie cu media estimarilor dintr-un sondaj Reuters, ce indica scaderea inflatiei la 4,1% la finalul lui 2010", se mai arata in raport.

BNR si-a stabilit pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), potrivit NewsIn.

ING se asteapta ca presiunile inflationiste sa persiste de-a lungul acestui an, cu un impact mai redus in prima jumatate, urmand ca acesta sa fie mai puternic in al doilea semestru, iar factorii de pe partea de oferta ar putea sa duca inflatia la un nivel superior celui din 2009.

"Daca nu vor avea loc cresteri ale pretului gazelor in 2010, inflatia la finalul anului ar urma sa fie cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea noastra actuala", se mai arata in raport.

La finalul anului trecut, rata anuala a inflatiei a fost de 4,74%, in scadere de la 6,3% la sfarsitul lui 2008, dar peste tinta bancii centrale, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

Analistii ING se asteapta la o usoara intarire a leului in fata euro in acest an, cu aproape 3%, ce ar putea avea un impact pozitiv asupra inflatiei.
"Cu toate acestea, ne asteptam la un impact negativ din partea preturilor la alimente - in special legume si fructe - ca urmare a unui efect de baza mai scazut, corelat cu un an agricol normal, precum si a faptului ca preturile reglementate au fost tinute sub control in 2009", mai precizeaza ING.

ING mai considera ca, daca aprecierea leului va fi mai mare decat anticipeaza in prezent, inflatia anuala s-ar putea situa in apropiere de limita superioara tintita de banca centrala (4,5%).