Dupa usoarele scaderi inregistrate saptamana trecuta, actiunile bancare au avut o evolutie oscilanta la debutul lunii noiembrie. Astfel, in sedinta de ieri, titlurile BRD au inregistrat o scadere de 0,78 la suta fata de sedinta de luni, fiind cotate la 12,8000 lei noi pe titlu. La polul opus s-a situat Banca Transilvania, care a inregistrat o crestere de 0,88 la suta, inchizand sedinta la 11,2000 RON pe actiune. In sedinta de luni, ultima a acestei luni, actiunile TLV au stagnat la un pret de 1,13 la suta pe titlu, lichiditatea inregistrata situandu-se la peste 8,4 milioane de lei noi.

Aceeasi evolutie a fost raportata si in cazul titlurilor BRD care au ramas la titlul de 12,9 lei noi pe actiune, lichiditatea ajungand la 1,9 milioane de lei noi (RON).

Segmentul financiar a atras mare parte din fondurile banesti in ultima saptamana a Bursei de Valori Bucuresti, situandu-se in topul lichiditatii alaturi de titlurile celor cinci societati de investitii finaciare. Chiar daca scaderile din aceasta saptamana sunt similare, profilele celor trei banci nu sunt aceleasi. Banca Transilvania a crescut incontinuu in ultimele sase luni, de la 0,72 lei pe actiune la inceputul lunii iunie la 1,19 lei pe actiune in ziua de marti, inregistrand un castig apreciat de analisti drept foarte interesant de 65,28 procente.

Titlurile Banca Transilvania (TLV) au absorbit cei mai multi bani, valoarea tranzactiilor depasind suma de 15 milioane RON.

Actiunile TLV au atins un maxim de 1,2100 RON pe actiune in sedinta de marti, dupa care a inceput declinul, care a dus, spre finalul saptamanii, la un curs de 1,1300 lei pe actiune, adica o scadere de 1,7 la suta fata de saptamana anterioara. Comparativ cu maximul atins in sedinta de marti, titlurile TLV au scazut cu 5,04 procente.

Actiunile BRD-Groupe Socit Gnrale (BRD) au avut o evolutie ceva mai stabila, cursul s-a mentinut pe pozitie pana in sedinta de joi, maximul fiind de 13,3000 RON pe actiune, insa in ultima zi nu a mai rezistat, in conditiile in care intreaga piata evolua pe scadere, astfel ca a inchis la 12,9000 lei, deprecierea la nivel de saptamana fiind de 0,8 de procente.


Cresterea continua a actiunilor Bancii Transilvania a determinat stabilirea unui indice P/E (care exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune, pretul platit pe actiune din profiturile obtinute de emitent), de 31,57 calculat de analisti la pretul din sedinta de vineri si profiturile obtinute in ultimele 12 luni.

Aceasta valoare, alaturi de 6,00 pentru P/B (raportul intre pretul unei actiuni la bursa si valoarea contabila a actiuniii respective), ar trebui sa ii cam puna pe ganduri pe investitori, sustin specialistii. Evaluarile generoase pentru BCR ar putea contamina si evaluarile Bancii Transilvania, aflata, la randul ei in atentia investitorilor bancari din regiune, ca o posibila tinta de achizitie.

In plus, cu o rata medie anuala de crestere a profiturilor de 24 la suta in ultimii cinci ani, banca poate justifica valori putin mai mari ale P/E decat ar fi normal.

Actiunile BRD, pe de alta parte, se tranzactioneaza la un P/E mult mai rezonabil de 17,64 si la un P/B de 3,90, valori care ar mai putea lasa loc de crestere pe viitor.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Setari Cookie-uri