Actionarii BCR urmeaza sa discute in urmatoarea adunare generala modul in care va fi repartizat profitul pe 2009, existand discutiii ca acesta sa fie capitalizat si sa nu fie acordate dividende, au declarat surse din actionariatul bancii.

Actionarii celei mai mari banci din Romania dupa active au aprobat ieri bugetul de venituri si cheltuieli si remuneratiile membrilor consiliului de supraveghere, dar in privinta rezultatului de anul trecut "nu au fost incheiate calculele".

"O decizie in legatura cu repartizarea profitului se va lua cel mai probabil intr-o AGA din aprilie. Nu s-a discutat deocamdata nici de provizioane, de aceea nu putem vorbi de profitul care va fi raportat. Inca se mai fac socoteli, daca se mai fac provizioane sau nu, daca anumite categorii de credite se schimba sau nu, de aceea nu avem date sigure in privinta rezultatului", a explicat o sursa din actionariatul BCR, citata de NewsIn.

Totusi, potrivit altor surse din actionariat, exista posibilitatea nerepartizarii de dividende, profitul urmand astfel sa fie capitalizat, pentru a se evita o majorare de capital cu aport in numerar.

"Daca se vor plati dividende atunci are loc o majorare de capital cu fonduri din afara, daca nu se vor plati dividende este posibil sa fie o majorare a capitalului cu profitul", a spus sursa citata.

Cei mai importanti actionari ai bancii, cele cinci SIF-uri, au discutat si in decembrie cu austriecii de la Erste despre o eventuala majorare de capital si despre politica de dividende, dar nici atunci nu a fost luata o decizie.

Potrivit contractului de privatizare, austriecii s-au angajat sa listeze BCR la Bursa in cel mult doi ani si sa distribuie 40% din profitul net sub forma de dividende. In privinta listarii, SIF-urile, care controleaza impreuna circa 30% din capitalul BCR, s-au pus de acord cu actionarul majoritar sa amane pentru inca doi ani intrarea la cota Bursei a bancii, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata de capital.

Recent, grupul austriac Erste a transferat pachetul de 69,3% din actiunile pe care le detine la BCR catre o firma cu statut de SRL in Austria, EBG Ceps Holding GmbH. La randul ei, aceasta firma este controlata de un alt SRL, EGB Ceps Beteilungen GmbH. Astfel, Erste a interpus in relatia cu BCR doua SRL-uri, externalizandu-si astfel expunerea directa pe cea mai mare banca din Romania.

Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a fost de 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro), in primele noua luni din 2009, in scadere cu 43,9% fata de intervalul similar din 2008, in conditiile cresterii costurilor de risc de circa 4 ori, la 1,5 miliarde lei.

Astfel, evolutia creditelor neperformante a determinat o crestere a costurilor legate de risc pana la valoarea de 1,486 miliarde lei, aproape de patru ori nivelul din primele trei trimestre ale anului 2008, de 386,3 milioane lei.

Totodata, in bilant, provizioanele pentru credite au crescut cu 37,6%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri