Euro se mentine la cotatii minime ale ultimelor sase luni fata de dolar

Moneda unica europeana continua sa se deprecieze in fata dolarului, mentinandu-se sub pragul de 1,40 dolari, afectata de ingrijorarile legate de situatia economica a statelor europene, in contextul dificultatilor bugetare ale Greciei.
De asemenea, dolarul a fost sustinut de votul dat de Senatul american in favoarea lui Ben Bernanke, care a primit astfel un nou mandat de patru ani la conducerea Federal Reserve, banca centrala americana, relateaza AFP, conform NewsIn.

In jurul orei 11:00, ora Romaniei, euro era cotat cu 1,3978 dolari, dupa ce atinsese un minim de 1,3945 dolari in cursul diminetii.

Euro a coborat miercuri sub pragul de 1,40 dolari pentru prima data dupa 14 iulie 2009, la putin timp dupa ce Federal Reserve a anuntat ca mentine dobanda la nivelul actual, apropiat de 0%, si a confirmat ca va pune capat in luna martie licitatiilor de refinantare a sistemului bancar, masura introdusa in 2007.

Fata de yen, euro s-a depreciat vineri dimineata la 125,44 unitati/euro, de la 125,56 yeni/euro joi seara. Dolarul se mentinea stabil fata de moneda japoneza, in apropiere de 89,9 yeni/dolar.

Investitorii sunt ingrijorati de situatia Greciei, care traverseaza cea mai grava criza a finantelor publice din ultimii 30 de ani, in conditiile in care deficitul bugetar si datoria publica au explodat.

Premierul grec George Papandreou a dat asigurari ca tara sa nu a cerut ajutor de la partenerii sai europeni, iar Germania si Franta au dezmintit joi relatarile de presa potrivit carora ar putea fi realizat un mecanism de sprijin financiar pentru Grecia de catre alte state din zona euro.

Totusi, aceste dezmintiri nu au reusit sa calmeze pietele financiare.
Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri