Leul s-a apreciat treptat in ultima zi a saptamanii, de la 4,14 la 4,1050 lei/euro, in conditiile in care toate monedele din regiune cu regim similar de tranzactionare cu al leului s-au apreciat semnificativ fata de euro.
Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat astazi cu aproape un ban (0,24%), pana la 4,1220 lei/euro, de la nivelul afisat joi, de 4,1318 lei/euro, relateaza NewsIn.

La randul lor, monedele tarilor din regiune s-au apreciat aproape constant fata de euro, in conditiile in care problemele bugetare ale Greciei continua sa deprecieze euro pe pietele internationale.

Astfel, zlotul s-a apreciat de la 4,08 la 4,04 unitati/euro
, iar moneda ungureasca a castigat teren de la 272,50 la 270,60 forinti/euro, dupa care a oscilat intre 270,60 si 271,40 forinti/euro.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat de la 1,3980 la un minim de 1,3930 dolari/euro, in conditiile in care evolutia monedei unice europene este afectata de ingrijorarile legate de situatia economica a statelor europene, in contextul difucultatilor bugetare ale Greciei.

De asemenea, dolarul este sustinut de votul dat de Senatul american in favoarea lui Ben Bernanke, care a primit astfel un nou mandat de patru ani la conducerea Federal Reserve, banca centrala americana.

Pentru dolar
, cursul de referinta afisat de BNR este de 2,9509 lei/dolar, in crestere nesemnificativa, de 0,02%, fata de cel afisat joi, de 2,9502 lei/dolar.

BNR a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,98% pe an, in crestere fata de cel de joi, de 7,73% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a crescut la 8,48% pe an, de la nivelul din sedinta precedenta, de 8,23% pe an.

In piata monetara, dobanzile overnight s-au mentinut la un nivel relativ ridicat
, usor peste dobanda de politica monetara de 7,50% pe an.

Afla aici ce cred analistii Barclays despre cursul valutar din Romania: BNR va calma piata daca leul se va aprecia prea multTe-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Plafoane fiscale 2020: la cat ajung acestea si cine poate beneficia
Setari Cookie-uri