Rezervele valutare au coborat in ianuarie cu 266 milioane euro (0,94%) fata de luna precedenta, la 28,037 miliarde euro, scadere inregistrata pentru a doua luna consecutiv, pe fondul modificarii rezervelor minime obligatorii si a platii scadentelor aferente datoriei publice externe, conform BNR.
In decembrie, rezervele valutare se plasau la 28,303 miliarde euro, in scadere pentru prima oara dupa cinci luni consecutive in care rezervele valutare atinesera varfuri record, scrie NewsIn.

Reducerea rezervelor valutare inregistrata in ultima luna din 2009 a fost cauzata de decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a scadea rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 30% la 25%, incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009.

In ianuarie, intrarile au insumat 2,014 miliarde de euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, incasari in contul Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicatul BNR.

Totodata, iesirile din ianuarie au fost de 2,28 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele", se mai arata comunicatul bancii centrale.

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au scazut in prima luna din acest an cu 0,76%, respectiv 236 milioane euro, pana la 30,623 miliarde euro, de la 30,859 miliarde euro la finalul lui 2009.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a crescut cu 1,17%, la 2,586 miliarde euro, de la 2,556 miliarde euro in luna precedenta.

De asemenea, platile scadente in luna februarie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), insumeaza 112 milioane euro, fata de 107 milioane euro in ianuarie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Instituţiile publice şi cele private vor lucra cu Trezoreria doar de la distanţă
Setari Cookie-uri