3 Februarie 2010

Sanziana Maioreanu, despre demisia de la Signal Iduna: Compania nu se retrage din Romania, doar va pasi mai prudent



Dupa doi ani de mandat, Sanziana Maioreanu demisioneaza din fruntea companiei specializate in asigurari de sanatate, Signal Iduna, ca urmare a unei diferente de principii, intervenite pe fondul crizei, intre hotararile luate de actionariatul german si viziunea sa de manager al companiei de profil in cadrul industriei locale, dupa cum a declarat pentru Wall-Street.
WS: De ce ati decis sa parasiti pozitia de CEO si presedinte al board-ului Signal Iduna Romania?

S.M: Asa cum vom comunica si in mod oficial, ca urmare a faptului ca piata asigurarilor de sanatate nu s-a dezvoltat asa cum am estimat initial, in momentul constituirii planului de afaceri al companiei, actionarii au decis sa continue activitatea in Romania, dar intr-un mod mai discret si cu mai putin efort de promovare si chiar mai putin agresiv decat planuisem initial.

Acest fapt m-a determinat sa iau aceasta decizie pentru ca, pe de-o parte, anul acesta era un an in care trebuia sa intensificam eforturile de promovare si sa finalizam ceea ce am construit in ultimii doi ani. Pe de alta parte, pentru ca eu imi doresc sa promovez aceste principii si ar insemna sa renunt la ele daca as continua cu o strategie mai putin vizibila.

WS: Care era planul initial, cat trebuia sa fie investit?

S.M: Noi am avut campanii serioase de promovare si de educare a clientilor din Romania si de sustinere a asigurarilor private de sanatate in fata autoritatilor, lucru care a necesitat investitii financiare serioase. Exact la acestea a renuntat acum actionarul german.

WS: Ce veti face in continuare? In ce directie va merge carierea dumneavoastra in ceea ce priveste piata asigurarilor de sanatate?

S.M: Voi promova in continuare aceleasi principii de educare financiara a publicului din Romania si promovare a pietei autohtone a asigurarilor de sanatate. Trebuie sa-mi gasesc auditoria, pentru ca atunci cand vorbesti in calitate de conducator al unei companii de profil ai o alta prestanta si greutate, dar cand faci demersurile respective in nume propriu ca specialist este mult mai greu. Dar nu renunt pentru ca simt ca am si o obligatie morala sa promovez asigurarile si educatia financiara in piata romaneasca.

Pentru moment, voi continua sa sustin industria prin intermediul paginii personale de web, dar si prin proiectele online initiale si pe care doresc sa le duc mai departe.

WS: Cine va inlocuieste la conducerea Signal Iduna Romania? Cine va asigura interimatul?

S.M: In acest moment nu am autoritatea sa discut despre cine va fi inlocuitorul meu in cadrul conducerii companiei, insa cred ca raspunsul corect va veni din partea acesteia chiar in zilele urmatoare.

In momentul de fata, interimatul este asigurat de vicepresedintele companiei Leslie Breer, care este in continuare in companie. Ea va raspunde la toate intrebarile.

WS: Demisia dumneavoastra naste si intrebarea privind soliditatea Siganl Iduna Romania? Ce sanse sunt ca aceasta sa-si suspende activitatea de pe piata locala?

S.M: Nu poate fi vorba despre asa ceva. Compania are un portofoliu solid de clienti, care trebuie deservit in continuare si nu este nici pe departe intentia actionarilor germani sa se retraga de pe piata romaneasca, ci doar intentia de a pasi mai prudent.

WS: Din datele financiare preliminare cum a incheiat Signal Iduna Romania 2009?

S.M: Ca orice companie din piata asigurarilor 2009 a fost un an greu si nu ne-am atins obiectivele asa cum am stabilit inainte de inceperea crizei, fapt care ne-a dezamagit putin pe toti. Totusi, vazut din prisma faptului ca dupa 9 lui de activitate compania a ajuns pe locul 3 pe segmentul asigurarilor de sanatate, cred ca este o performanta remarcabila, iar acest fapt nu poate fi contestat de nimeni.

WS: Cum a evoluat piata asigurarilor de sanatate pe timp de criza?

S.M: Cu siguranta piata asigurarilor de sanatate a involuat ca volum si valoare si este normal pentru ca si puterea de cumparare a cetatenilor a scazut si disponibilitatea companiilor de a investi in programul de asigurare pentru angajati a fost aproape nula in 2009.

WS: Considerati ca eforturile sustinute prin campaniile de promovare ale Signal Iduna au avut efectele scontate? In ce masura si ce efecte ati observat, in piata, in urma acestora?

S.M:
Cred ca aceste campanii au reprezentat un inceput bun, dar daca nu se cotinua in acelasi fel efectele pozitive ale acestora se vor pierde pentru ca educatia financiara este la inceput in Romania. Este ca la scoala: Daca nu te tii permanent de lectii, intr-un final uiti tot ce ai invatat si trebuie sa incepi iar de la zero.

WS: Este posibil sa reveniti pe acelasi post in cadrul Signal Iduna Romania? Care ar fi conditiile. Circumstantele? Ce v-ar aduce inapoi?

S.M:
Este o intrebare interesanta, de aceea trebuie sa va spun ca relatia mea cu actionariatul Signal Iduna este una cordiala. Am investit 2 ani in cadrul conducerii companiei si am avut multe experiente bune si sper ca evolutia acesteia sa fie una pozitiva in continuare. Nu resping si nu voi respinge niciodata ideea de a mai colabora cu ei, insa vom vedea ce se va intampla in viitor.



Citeste si