Arbitrul pietei de pensii private (CSSPP) a decis sa modifice Art. 22 din Norma 22/2009 si ca repartizarea aleatorie (loteria) clientilor nehotarati de pe Pilonul II sa se faca in mod egal intre toate cele 9 fonduri de pensii obligatorii de pe piata, potrivit unei noi Norme, 2/2010, aparute astazi in Monitorul Oficial.
[Update] Arbitrul pensiilor privatea anuntat ca a renuntat la prevederea care excludea primii doi jucatori de pe piata pensiilor private obligatorii de distribuirea aleatorie a participantilor, hotarand ca repartizarea aderentilor sa fie facuta "in cote egale" intre fonduri, potrivit unei modificari a Normei 22/2009.

"CNPAS repartizeaza persoanele eligibile (...) in cote egale pe fiecare fond de pensii administrat privat. In cazul in care rezultatul repartizarii (...) nu este un numar intreg, fiecare fond de pensii administrat privat existent la data efectuarii repartizarii primeste un numar intreg de participanti, iar restul obtinut ca urmare a impartirii este alocat fondului de pensii administrat privat cu cel mai mic numar de participanti", potrivit Normei 2/2010, ce modifica Norma 22/2009, publicata in Monitorul Oficial.

Decizia CSSPP vine ca urmare a unei serii de actiuni ale administratorilor de pensii private, inclusiv in justitie si la Consiliul Concurentei, care au determinat in cele din urma arbitrul pietei sa isi retraga reglementarea atacata, referitoare la repartizarea clientilor indecisi.

Norma 2/2010, publicata azi in Monitorul Oficial, arata retragerea de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a regulilor propuse pentru loterie de Norma 22/2009 (excluderea primelor doua fonduri si repartizarea clientilor indecisi proportional cu aderarile noi, pentru restul fondurilor) si inlocuirea lor cu loteria in cote egale pentru toate fondurile.

Pasul facut inapoi de catre arbitrul pietei are o relevanta deosebita, fiind pentru prima data in istoria de 20 de ani a pietelor financiare din Romania cand o decizie a autoritatii de supraveghere, in acest caz CSSPP, este considerata abuziva si este atacata in justitie de catre asociatia pietei respective, adica de marea majoritate a jucatorilor din industria de profil.

Potrivit Legii, toti tinerii sub 35 de ani care devin pentru prima data salariati trebuie sa isi aleaga un fond de pensii private obligatorii in termen de 4 luni, in caz contrar ei urmand sa fie redistribuiti de CNPAS in cadrul procedurii de loterie. In 2008 si 2009, acesti clienti au fost impartiti intre toate fondurile, proportional cu cota de piata la zi.

La sfarsitul anului trecut insa, CSSPP a adoptat o norma contrara acestor prevederi: primele doua fonduri (ING si Allianz-Tiriac) urmau sa nu mai primeasca deloc clienti din loterie, iar restul fondurilor urmau sa primeasca participanti noi in cote proportionale cu volumul de noi aderari directe validate in luna respectiva. In timp ce liderii pietei urmau sa nu mai primeasca deloc clienti noi din loterie, fondul BCR Pensii era principalul castigator al reglementarii, urmand sa primeasca de 10-12 ori mai multi clienti din loterie decat in trecut.

Insa regula din Norma 22/2009 a CSSPP a fost considerata nelegala si neconcurentiala (CSSPP nu ceruse avizul Consiliului Concurentei, conform obligatiei legale) de piata de profil si a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti, in procedura de contencios administrativ. In luna ianuarie, instanta a dispus suspendarea aplicarii acestei prevederi, pana la judecarea pe fond a cauzei.

De asemenea, reprezentantii pietei de pensii private s-au adresat si Consiliului Concurentei, care a emis la mijlocul saptamanii trecute un punct de vedere contrar prevederilor stabilite de CSSPP.

In plus, Consiliul Concurentei a comunicat public faptul ca s-a adresat CSSPP pentru „remedierea situatiei create” si revenirea asupra Normei 22/2009. Desi Concurenta agrea varianta loteriei dupa numarul de aderari noi, institutia a considerat ilegala excluderea primilor doi jucatori de la procedura loteriei. Din aceasta perspectiva, impartirea egala a clientilor indecisi intre toate fondurile de pensii de pe piata pare o solutie de compromis acceptabila pentru toate partile implicate.

„Regula anuntata azi de CSSPP pentru loterie, adica impartirea egala a clientilor indecisi, avantajeaza cea mai mare parte a administratorilor de fonduri de pensii, fata de prevederile anterioare din Norma 22. In cel mai scurt timp ne vom consulta in cadrul APAPR si vom decide care vor fi actiunile noastre in consecinta, adica daca vom continua sau nu demersul nostru in justitie”, a declarat pentru Wall-Street Crinu Andanut (foto), presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Asociatia profesionala a pietei de pensii private a coordonat demersurile pietei pentru a obtine anularea regulilor loteriei din Norma 22, considerate de piata nelegale si neconcurentiale. Prin intermediul APAPR, jucatorii din piata de pensii private au contestat in ultimele 2 luni Norma 22/2009 a Comisiei atat la Curtea de Apel, cat si la Consiliul Concurentei.

In paralel cu decizia CSSPP luata saptamana trecuta si aparuta azi in Monitorul Oficial, un grup de parlamentari a transmis Senatului, in procedura de urgenta, o initiativa legislativa care modifica in acelasi sens (schimbarea regulilor loteriei din cote proportionale cu cota de piata in cote egale pentru toate fondurile) Legea 411/2004 privind Pilonul II de fonduri de pensii private obligatorii.

Cine pierde, cine castiga?


Regula propusa de CSSPP in Norma 22/2009 s-a aplicat in luna ianuarie 2010, anterior suspendarii de catre instanta. Fata de regula din Lege, doar 3 dintre cele 9 fonduri de pe piata au avut de castigat clienti, marele castigator al noilor reguli fiind fondul administrat de BCR Pensii. In schimb, aplicarea de loterii egale, comparata cu vechea regula din Lege, va da castig de cauza pentru 7 dintre cele 9 fonduri de pe piata, singurele fonduri care vor primi mai putini clienti fiind liderii pietei, ING si Allianz-Tiriac.

La solicitarea Wall-Street, asociatia profesionala a pietei de pensii private (APAPR) a furnizat o simulare (vezi tabel) care explica toate situatiile posibile de pe piata. Simularea arata ca loteria in cote egale avantajeaza cele mai multe fonduri de pensii si in acelasi timp are potentialul de a atenua gradul de concentrare a pietei, pe termen mediu si lung. In schimb, reglementarea contestata de APAPR avea doar 3 castigatori, care primeau clienti noi in detrimentul restului de 6 fonduri de pensii private de pe piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri