Moneda are o valoare nominala de 10 lei, este rotunda, are un diametru de 13,92 mm si o greutate de 1,224 grame, potrivit unui comunicat de presa al Bancii Nationale a Romaniei.

Aversul monedei prezinta de sus in jos, inscriptia "ROMANIA", valoarea nominala "10 LEI" incadrand stema Romaniei, doua piese din tezaurul de la Someseni, respectiv montura unui inel - la stanga si un pandantiv - la dreapta, precum si anul de emisiune - 2010. La exterior, moneda prezinta 3 arce de cerc perlate.

Reversul prezinta in centru, reprezentarea pectoralului, piesa cea mai importanta din Tezaurul de la Someseni, iar la exterior, inscriptia "TEZAURUL DE LA SOMESENI", intercalata intre 2 arce de cerc perlate.

Pretul unei monede din aceasta emisiune, de 285 lei, nu include taxa pe valoare adaugata (TVA) si nici contravaloarea casetelor in care vor fi prezentate.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur din aceasta emisiune numismatica va fi realizata prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.