Bancile au renuntat in prima luna a acestui an la facilitatea de creditare lombard oferita de BNR, dar au folosit in schimb facilitatea de depozit, care a ajuns la o valoare record de 55 miliarde lei (13,28 miliarde euro), aproape de nivelul plasat pe tot anul 2009, potrivit datelor bancii centrale.
Anul trecut, bancile au plasat la Banca Nationala a Romaniei (BNR) 55,93 miliarde lei (circa 13,2 miliarde euro).

Dobanda acordata de BNR a scazut in ianuarie la 3,50% pe an, de la 4% pe an cat a acordat banca centrala in perioada septembrie-decembrie 2009, ca urmare a scaderii dobanzii de politca monetara, de care aceasta este corelata.

Lichiditatea excesiva din piata in luna ianuarie s-a creat rapid, prin "descarcarea pozitiilor lungi" pe euro, in asteptarea unei deprecieri a leului, acesta fiind unul din motivele pentru care BNR a decis sa nu reduca rata rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei, preciza vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In ianuarie, dobanzile la depozitele la o zi de tip overnight din piata bancilor au scazut mult sub rata dobanzii de politica monetara, reflectand un exces de lichiditate din piata, dar cu toate acestea leul intrase pe o panta de apreciere. Multi analisti considerau ca BNR prefera sa tina dobanzile jos pentru a impiedica o apreciere excesiva a leului, care sa-i afecteze pe exportatori.

BNR nu a mai acordat in ianuarie credite prin facilitatea permanenta, dupa ce in ultima luna din 2009, bancile se finantasera de la banca centrala cu 24 miliarde lei (5,68 miliarde euro). Pe intreg anul 2009, facilitatea de credit a fost folosita intens de sistemul bancar comparativ cu anul precedent, suma totala ridicandu-se la 154,24 miliarde lei (36,4 miliarde euro), in timp ce in 2008 bancile au apelat la facilitatea permanenta a BNR pentru 88,99 miliarde lei.

In acelasi timp, banca centrala a scazut in ianuarie volumul lichiditatilor injectate in piata prin intermediul operatiunilor de tip repo, valoarea medie zilnica situandu-se la 303,3 milioane lei de la 449,6 milioane lei in decembrie. Rata dobanzii a coborat, de asemenea, la 7,50% pe an, in prima luna a acestui an, de la 8% pe an cat era in decembrie, ca urmare a scaderii dobanzii de politica monetara.

BNR nu a efectuat operatiuni de tip reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piata, nici in ianuarie, pentru a patra luna la rand. In septembrie, media zilnica a tranzactiilor de acest tip a fost de 77,9 milioane lei.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Încă un pas înainte pentru amânarea ratelor: proiectul de lege, adoptat de plen
Setari Cookie-uri