Contributia medie incasata de fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) per participant a scazut cu 3,7% in ultimul an, pana la 31,12 lei in luna ianuarie, potrivit datelor furnizate Wall-Street de catre Asociatia Pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Reducerea nivelului contributiei medii incasate de fondurile de pensii administrate privat reflecta atat incetinirea ritmului salariilor din economie, cat si nivelul tot mai ridicat al salariatilor pentru care angajatorii nu mai declara si nu mai platesc contributii sociale.



Sursa: APAPR

In 2010, rata de contributie virata la Pilonul II creste la 2,5%, dupa inghetarea la 2% in 2009. Fara stagnarea contributiei la 2% anul trecut, in urma unei decizii guvernamentale, nivelul contributiei ar fi fost acum 3% din salariul brut al participantilor la fondurile de pensii.

In ceea ce priveste numarul de participanti la sistem, acesta a crescut in 2009 cu 8,4% fata de finalul lui 2008, astfel ca, in totalitate, aderentii la fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la sfarsitul anului trecut la 4,91 milioane, cu peste 381.000 mai multi decat la sfarsitul anului 2008.

Totodata , anul trecut, activele fondurilor de pensii obligatorii si-au triplat nivelul activelor nete aflate in administrare comparativ cu finele anului 2008.

Astfel, activele nete administrate de fondurile de pensii au ajuns la sfarsitul anului 2009 la 2,384 miliarde de lei (564 mil. euro), cu 187% mai mult, aproape triplu, fata de sfarsitul anului 2008. Dupa 20 de luni de colectare si administrare a contributiilor, fondurile de pensii au incasat contributii brute totale in valoare de 2,15 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri