Economia Romaniei va inregistra un avans modest in acest an, de aproximativ 1%, estimeaza Raiffeisen Bank Romania, dupa analizarea ultimelor date primite de la Institutul National de Statistica privind evolutia produsului intern brut din ultimul trimestru al anului trecut.
"Pe baza datelor disponibile consideram ca exportul net si industria au ramas principalii factori ce vor conduce la revenirea PIB, insa, pe de alta parte, consumul si investitiile au ramas slabe tinand cont de faptul ca atat vanzarile din retail cat si importurile au scazut in ultimul trimestru din 2009", explica Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Activitatea economica a continuat sa se contracte si in ultimul trimestru din 2009, Produsul Intern Brut coborand cu 1,5% fata de trimestrul precedent si cu 6,6% fata de perioada similara din 2008, potrivit datelor estimate publicate de Institutul National de Statistica.

Ambele evolutii au fost sub asteptarile Raiffeisen Bank Romania dar si sub asteptarile pietei, explica Ionut Dumitru, care miza pe un avans de 0,1% fata de trimestrul precedent si o scadere a economiei de doar 5,5% fata de perioada similara din 2008.

Raiffeisen Bank Romania estimeaza, in aceste conditii, ca avansul economiei romanesti din acest an o sa fie de aproximativ 1%.

"Tinand cont de faptul ca PIB real ramane sunb nivelul sau potential, iar rata inflatiei va scadea incepand cu luna februarie, ne asteptam ca banca centrala sa continue sa reduca dobanda de politica monetara in urmatoarele sedinte. Ratele mari ale inflatiei din ultimele luni au fost cauzate de cresterea accizelor, efectul lor fiind unul de tip one-off si care nu ingrijoreaza banca centrala", a declarat Ionut Dumitru.

Raiffeisen Bank Romania mai estimeaza ca dobanda de politica monetara stabilita de Banca Nationala a Romaniei o sa coboare la 6,25% pana la finalul acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri