Economia Romaniei va inregistra un avans modest in acest an, de aproximativ 1%, estimeaza Raiffeisen Bank Romania, dupa analizarea ultimelor date primite de la Institutul National de Statistica privind evolutia produsului intern brut din ultimul trimestru al anului trecut.

"Pe baza datelor disponibile consideram ca exportul net si industria au ramas principalii factori ce vor conduce la revenirea PIB, insa, pe de alta parte, consumul si investitiile au ramas slabe tinand cont de faptul ca atat vanzarile din retail cat si importurile au scazut in ultimul trimestru din 2009", explica Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Activitatea economica a continuat sa se contracte si in ultimul trimestru din 2009, Produsul Intern Brut coborand cu 1,5% fata de trimestrul precedent si cu 6,6% fata de perioada similara din 2008, potrivit datelor estimate publicate de Institutul National de Statistica.

Ambele evolutii au fost sub asteptarile Raiffeisen Bank Romania dar si sub asteptarile pietei, explica Ionut Dumitru, care miza pe un avans de 0,1% fata de trimestrul precedent si o scadere a economiei de doar 5,5% fata de perioada similara din 2008.

Raiffeisen Bank Romania estimeaza, in aceste conditii, ca avansul economiei romanesti din acest an o sa fie de aproximativ 1%.

"Tinand cont de faptul ca PIB real ramane sunb nivelul sau potential, iar rata inflatiei va scadea incepand cu luna februarie, ne asteptam ca banca centrala sa continue sa reduca dobanda de politica monetara in urmatoarele sedinte. Ratele mari ale inflatiei din ultimele luni au fost cauzate de cresterea accizelor, efectul lor fiind unul de tip one-off si care nu ingrijoreaza banca centrala", a declarat Ionut Dumitru.

Raiffeisen Bank Romania mai estimeaza ca dobanda de politica monetara stabilita de Banca Nationala a Romaniei o sa coboare la 6,25% pana la finalul acestui an.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si