Valoarea pensiei medii va ajunge in 2013 la 954 lei, iar salariul minim pe economie la 1.001 lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice care au stat la baza fundamentarii legii pensiilor.

Dumitru Costin (foto), presedintele Blocului National Sindical, anunta ca organizatia pe care o conduce se pregateste pentru proteste in luna martie. El sustine ca aplicarea legii unitare a pensiilor va duce la scaderea pensiilor in timp, in vreme ce singurii castigatori ai aplicarii legii vor fi bugetul de stat si fondurile private de pensii.

"Din datele trimise de guvern in urma cu doua saptamani reiese ca actuala forma a proiectului legii unitare a pensiilor va avea un impact negativ asupra nivelului de trai al pensionarilor, iar raportul dintre pensia medie si salariul minim se va inversa in 2012, cand va fi de 1 la 0,9 si va continua sa se degradeze", a explicat Dumitru Costin, potrivit NewsIn.

BNS solicita ca indexarea pensiilor sa se faca in functie de rata inflatiei si de rata cresterii economice, cere guvernului sa adopte masuri active de ocupare pentru persoanele de peste 45 de ani si sustine promovarea unui sistem fiscal echitabil care sa permita diminuarea muncii la negru.

BNS propune, totodata, ca introducerea angajatilor din armata, politie si justitie in sistemul public de pensii sa fie sustinuta de o lege speciala, care "sa consolideze conceptul de pensie de serviciu" si obligatia platii unei contributii suplimentare pentru persoanele care ies la pensie din acest sistem.

"Pentru a beneficia de pensia suplimentara, magistratii, militarii, politistii, etc trebuie sa nu fi savarsit acte de coruptie", a precizat Costin.

Reprezentantii BNS, atrag atentia ca evaluarile facute de Comisia Europeana arata ca rata de dependenta dintre populatia de peste 65 de ani si populatia cu varsta de munca intre 15-64 de ani va creste de la 21% in 2008 la 65% in 2060.

"Estimarile CE pentru 2060 subliniaza faptul ca tara noastra va avea cea mai ridicata rata de inactivitate (populatia sub 14 ani si peste 65 de ani), numarul celor inactivi fiind de peste doua ori mai mare decat al populatiei ocupate", a mai spus Costin.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cum supravietuiesti in Romania cu salariul minim [INFOGRAFICE]