Leul incepe saptamana in crestere usoara

Leul a castigat usor teren in fata monedei europene, in prima parte a zilei de ieri, pana in jurul nivelului de 4,12 lei/euro, pe o piata calma, fara miscari ample in regiune, in contextul in care dealerii se asteapta ca o sarbatoare din Statele Unite sa subtieze drastic rulajele.
"Piata valutara a fost destul de calma astazi si probabil si din cauza unei sarbatori in Statele Unite (Ziua Presedintelui - n.r.) vom avea o zi cu tranzactionare redusa. Cursul a deschis in 4,13 lei/euro, iar acum tranzactiile se fac in jurul lui 4,1210 lei/euro. In plan regional, miscarile au fost de asemenea foarte mici", a declarat, potrivit NewsIn, un dealer din piata bancara.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,1173 lei/euro, in scadere cu aproape un ban (0,24%), fata de cel de vineri, pe o piata in care leul a avut o tendinta constanta de apreciere. Vineri, BNR afisase un curs de referinta de 4,1270 lei/euro.

De asemenea, zlotul polonez se intarea in fata monedei europene, pana la un curs de 4,0168 zloti/euro, in timp ce forintul se deprecia pana la 271,720 forinti/euro.

Pentru moneda americana, BNR a afisat un curs de referinta de 3,0235 lei/dolar, in scadere cu aproape 2 bani (0,64%) fata de nivelul de vineri.

Totodata, dolarul american a castigat teren in fata euro, apreciindu-se cu 0,13%, pana la un curs de 1,3615 euro/dolar.

BNR a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 3,55% pe an, in scadere fata de cel de vineri, de 4,17% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a coborat la 4,05% pe an, de la nivelul din sedinta precedenta, de 4,67% pe an.

In piata interbancara, dobanzile overnight au scazut pana la un nivel cuprins intre 3-3,5% si 4-4,5%, aproape de nivelul dobanzilor acordate de BNR la facilitatea de depozit, de 3% pe an.

"Dobanzile au scazut foarte mult pe fondul lichiditatii foarte mari din piata", a explicat sursa citata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri