La Bursa, la fel ca si in societate, exista asa-numitul paradox romanesc. Ne putem lauda cu cele mai multe case de brokeraj din Europa de Est, dar si cu cea mai mica lichiditate bursiera. Cu alte cuvinte, si in acest domeniu de activitate sintem multi, dar producem putin. Si, ca sa fim si mai multi, de curind au aparut inca doua case de brokeraj.
Potrivit statisticii, la finalul anului trecut numarul caselor de brokeraj din Romania era de 67 fata de 23 de societati in Cehia, 27 in Polonia si 31 in Ungaria. Acest fapt nu a atras, asa cum poate era si normal, costuri mai mici si servicii mai bune. Ba din contra, valoarea medie zilnica a tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este net inferioara celor din tarile vecine. Numarul mare de case de brokeraj din Romania a fost urmarea procesului de privatizare in masa din timpul guvernului Vacaroiu. Erau foarte multi cuponari care doreau sa-si vinda cuponul primit. In consecinta, a urmat o explozie de case de brokeraj, la acea vreme numaul lor ajungind la 150, explica Daniel Tepes, presedintele HTI Valori Mobiliare.

<SIF-urile continua sa aiba randamente bune

Randamentele celor mai lichide societati listate la BVB ne arata ca pe primul loc se afla actiunile SIF Moldova cu o crestere in perioada 30 septembrie-4 noiembrie de 18,47%, urmate de SIF Oltenia, cu 14,43% si SIF Banat Crisana, cu 13,75%. Cele mai slabe cresteri le-au inregistat in perioada mentionata SIF Muntenia, cu 6,50% si SIF Transilvania, cu 4,65%. Societatile de investitii financiare au avut un trend crescator care a inceput din luna august si a continuat pina la finalul lunii octombrie. Actiunile SIF-urilor au crescut in general pe seama speculatiilor legate de privatizarea Bancii Comerciale Romane, explica cresterea buna a SIF-urilor Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.
br />

Industria farmaceutica se misca bine

Foarte bine au mers si actiunile celor doua companii farmaceutice listate la BVB si anume Sicomed Bucuresti si Antibiotice Iasi. La Antibiotice Iasi cresterea a fost de 15,97%, iar la Sicomed, de 6,25%.

La Sicomed cresterea este data de anuntul pivind preluarea societatii de catre Zentiva NV, iar la Antibiotice Iasi putem spune ca, indiferent de cum va merge economia, oamenii tot se vor imbolnavi si vor avea nevoie de medicamente, explica trendul ascendent al actiunilor companiilor farmaceutice Razvan Pasol, director general SSIF Intercapital Invest.

Companiile petroliere - trend descendent

Daca in momentul crizei petroliere de luna trecuta actiunile companiilor petroliere au fost vedetele bursei, iata ca odata cu scaderea barilului si actiunile lor scad. Astfel, in perioada 30 septembrie-4 noiembrie actiunile Petrolexportimport au cazut cu 4,50%, cele ale companiei Petrom, cu 7,72%, iar cele de la Rompetrol Rafinare Constanta, cu 8,54%. Caderea pretului barilului de petrol pe plan mondial a dus si la caderea profitabilitatii companiilor petroliere. Aceasta ar fi explicatia in cazul primelor doua companii petroliere de la BVB, pentru ca la Rompetrol Rafinare caderea are si alte explicatii date de problemele pe care le are omul de afaceri Dinu Patriciu, sustine Daniel Tepes.

Viitorul in culori gri

Luna noiembrie este considerata de catre brokeri, date fiind cresterile bune din lunile anterioare, una de corectii. O crestere buna a bursei ar putea avea loc spre mijlocul lunii decembrie.

Ma astept la o stagnare a pietei pentru o perioada de doua - trei saptamini. Cred totusi ca in luna decembrie investitorii vor dori sa-si garniseasca din nou portofoliile cu actiuni pentru a se pregati de iarna lui 2006. Atunci cu siguranta vor avea loc noi cresteri bursiere, spune Iulian Panait.

Bursele de prin vecini

Raportul SSIF Prime Transaction pe perioada 30 septembrie-31 octombrie arata ca valoarea tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti a fost de 314,2 milioane de dolari. Spre comparatie, la bursa de la Budapesta valoarea acestora a fost de 2,348 miliarde de dolari, la Bursa de la Praga de 4,789 miliarde de dolari, iar la cea de la Varsovia de 5,455 miliarde de dolari. In urma bursei de la Bucuresti se afla bursa de la Sofia, cu un volum al tranzactiilor de 106 milioane de dolari si cea din Slovacia, cu 4 milioane de dolari. Ne putem lauda in schimb ca in luna octombrie bursa de la Bucuresti a avut cel mai bun randament din Europa de Est, caderea pe indicele bursier BET fiind de 0,3%. Spre comparatie, la bursa din Slovacia caderea a fost de 1,6%, la cea din Cehia de 5%, Bulgaria 7,5%, Polonia 7,1% si Ungaria cu 10,6%.

Performantele unor case de brokeraj nu justifica nici salariile

La ora actuala, pe piata bursiera din Romania exista 67 de societati de brokeraj. O mare parte dintre ele detin o cota de piata nesemnificativa, incit te intrebi de unde au bani sa-si plateasca utilitatile si brokerii. In clasamentul pe luna octombrie 2005 al valorii tranzactiilor cu actiuni pe ultimul loc in acest top se afla Finaco Securities, cu 127.479,07lei, urmat de HB Invest, cu 155.516,27, WBS Romania, cu 332.779,07 si Eurom Bank 780.447,51 lei. La un comision mediu de 2% rezulta ca Finaco Securities a incasat in fapt doar 2.549,58 lei, adica 25 de milioane de lei vechi. Bani din care ar trebui sa-si plateasca brokerii, analistii financiari, facturile la utilitati etc. De la inceputul anului, Eurom Bank a realizat un volum al tranzactiilor bursiere in valoare de 1.441.597,50 lei, fiind pe ultimul loc in topul societatilor de sevicii de investitii financiare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri