Bancile practica, in prezent, un grad de indatorare de aproximativ 60%, iar tinand cont de sfaturile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu (foto), romanii ar trebui sa ajunga sa se indatoreze doar la circa 30% din veniturile pe care le obtin.

Si Misu Negritoiu, CEO al ING Bank Romania, ii indeamna pe romani sa fie prudenti atunci cand vine vorba de credite, dar subliniaza ca in Romania populatia nu s-a supraindatorat la fel de mult ca in alte state deoarece regulile de creditare nu au permis acest lucru.

"Daca toate cheltuielile zilnice iti mananca jumatate din venituri, atunci nu este bine sa te indatorezi cu inca 50%", a declarat Negritoiu.

Seful ING a explicat ca bancile se uita la soliditatea veniturilor potentialilor clienti, dar si la capacitatea acestora de a-si pastra locul de munca. Referitor la situatia angajatilor din sistemul bugetar, Negritoiu ii sfatuieste "sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua un credit".

Pe de alta parte, economistii sunt de parere ca romanii deja sunt supraindatorati, iar creditarea trebuie sa reporneasca pe baza sanatoase.

"Nivelul de indatorare in Romania este destul de ridicat pe segmentul populatiei si avem un potential destul de redus de creditare din partea populatiei. Serviciul datoriei bancare al populatiei raportat la veniturile disponibile se cifreaza, in medie, in Romania la 21-22%. Daca ne comparam cu alte state o sa vedem ca avem un grad de indatorare peste medie. In plus, daca ne referim strict la persoanele indatorate vom vedea ca gradul de indatorare este de aproximativ 40%", a explicat recent Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

In cazurile de supraindatorare se ajunge, de cele mai multe ori, la situatia in care debitorii nu mai au capacitatea de a-si achita ratele la banca.

Citeste si articolul: Sfaturi pentru cei care nu isi pot achita ratele la banca.