FMI: Sectorul bancar romanesc ramane vulnerabil. Afla motivele

Sectorul bancar din Romania ramane vulnerabil, in conditiile in care creditele neperformante au continuat sa creasca, ceea ce descurajeaza bancile sa reia creditarea si pune o presiune suplimentara pe lichiditati si capital, potrivit unui comunicat al Fondului.
De asemenea, FMI remarca faptul ca tensiunile din piata financiara s-au temperat in ultimele luni, desi conditiile de creditare raman aspre. Astfel, guvernul a putut sa isi finanteze nevoile pe termen scurt de pe piata locala, fara sa induca o presiune semnificativa pe dobanzi, in principal din cauza relaxarii cerintelor cu privire la rezervele minime obligatorii pe care trebuie sa le depuna bancile la BNR, conform NewsIn.

Raportul FMI arata ca bancile si-au redus creditarea, in urma reducerii activitatii economice si pentru a-si consolida pozitia financiara in actualele conditii de piata, adica o lichiditate scazuta, standarde de creditare mai dure si o inrautatire a calitatii activelor.

"Creditele neperformante au crescut la 15,3% la sfarsitul lunii decembrie 2009, desi rata de crestere este lenta si ponderea provizioanelor aferente imprumuturilor din categoria celor indoielnice sau a pierderilor a ramas, in valoare bruta, stabila la aproximativ 50%", arata noua scrisoare de intentie adresata FMI de Guvern, publicata ieri in Monitorul Oficial.

Totodata, autoritatile romane s-au angajat in fata FMI sa inghete salariile personalului bugetar in acest an, sa scada primele si sa continue reducerea numarului de angajati la stat.

"Vom implementa masuri de reducere in continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o inghetare a tuturor salariilor, cu exceptia salariilor minime (economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de inlocuire doar a unui angajat din 7 care parasesc sistemul si reducerea platii orelor suplimentare si a primelor (0,2% din PIB), insotite de modificari structurale de reducere a numarului de salariati in sectorul public (0,2% din PIB)", potrivit scrisorii de intentie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri