Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a imblanzit regulile dupa care trebuie sa functioneze companiile din domeniu printr-o hotarare adoptata saptamana trecuta. Noutatea este ca printre activele luate in calcul la coeficientul de lichiditate apar si actiunile detinute de firmele de asigurari la alte societati, ponderate diferit in functie de categoria de risc. Practic, CSA a admis ca o parte din valorile mobiliare detinute de asiguratori pot fi transformate destul de repede in bani atunci cand interesele firmei o cer.

Una dintre consecintele directe a acestei masuri este ca asiguratorii sunt incurajati sa joace pe piata de capital. Atat din punct de vedere teoretic, cat si din experienta practica, se poate pune in evidenta faptul ca activele in cauza nu ridica nici o problema sub raportul lichiditatii lor, a afirmat Dan Constantinescu, membru al Consiliului CSA, care a inaintat propunerea de extindere a categoriei de active lichide. Consiliul CSA a decis ca, in calculul lichiditatii, aceste active sa fie luate in considerare in anumite conditii si in limita a 5% din totalul valorilor mobiliare emise de aceeasi entitate.


Obligatiunile vor fi ponderate cu un coeficient de 0,75, iar actiunile cu 0,50. Titlurile de participare la fondurile deschise de investitii vor fi ponderate cu un coeficient de 0,90, limita maxima de detinere fiind de 20% din activul net pentru fiecare fond. Valoarea cumulata a valorilor mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate si a titlurilor de participare la fondurile deschise de investitii admisa in calculul activelor lichide nu va depasi 50% din total.

Nicolae Crisan, presedintele Consiliului CSA, a declarat: Nu este prima data cand ne manifestam increderea in evolutia si potentialul pietei de capital, precum si in organismul de reglementare si control in acest domeniu. In a doua parte a anului 2003 am decis majorarea de la 20 la 50% a limitei maxime de acceptare a valorilor mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri