Dintre subsidiarele Erste din Europa Centrala si de Este, cele din Republica Ceha si Romania au contribuit cel mai mult la realizarea profitului, in ciuda crizei economice ce a afectat puternic economiile emergente.

In cazul subisdiarei din Republica Ceha profitul net atribuibil bancii mama a fost de 347,4 milioane euro, iar subsidiara din Romania (Banca Comerciala Romana) a contribuit cu 73,5 milioane euro, potrivit datelor prezentate de Erste Group Bank la finalul saptamanii trecute.

Aportul BCR la profitul la nivel de concern, dupa impozitare si plata intereselor minoritare, s-a situat la nivelul de 73,5 milioane euro, cu 69,4%sub valoarea anului precedent, cand BCR a contribuit cu 240,1 milioane euro, precizeaza reprezentantii Erste Group

Subsidiara Erste din Ungaria a contribuit cu 57,9 milioane euro, cea din Croatia cu 51,3 milioane euro, cea din Slovacia cu 27,6 milioane euro, iar subsidiara din Serbia cu doar 1,4 milioane euro. Erste a inregistrat pierderi de 83,7 milioane euro in cadrul subsidiarei sale din Ucraina.

"Anul trecut a dovedit de asemenea ca tarile din Europa Centrala si de Est - in ciuda deficientelor cadrului institutional - au facut fata crizei mult mai bine decat asteptarile initiale. In ciuda crizei economice, regiunea ECE continua sa fie atractiva pentru Erste Group, datorita marjelor stabile, a cererii de credite in usoara crestere si a majorarii volumelor de depozite, in special pe segmentul de retail,” a declarat Andreas Treichl (foto stanga), directorul general al Erste Group Bank.

In 2009, Erste si-a sporit profitul operational cu 25,8%, pana la 3,77 miliarde euro, acesta fiind cel mai bun profit operational din istoria grupului.

Totusi, provizioanele de risc constituite de Erste s-au majorat cu 92% anul trecut, de la 1,07 miliarde euro la 2,07 miliarde euro.

Activele grupului Erste s-au mentinut la finalul lui 2009, la un nivel de 201,7 miliarde euro, nemodificat fara de sfarsitul anului 2008.