Perspectiva Moody's asupra sectorului bancar din Romania ramane negativa, reflectand conditiile dificile din economie si trendul crescator al creditelor neperformante.
Analistii agentiei de rating Moody's au anuntat intr-un raport publicat ieri ca isi mentin perspectiva negativa asupra sectorului bancar romanesc, ce reflecta conditiile dificile din economie, si estimeaza ca imprumuturile neperformante si costurile vor ramane ridicate, afectand rentabilitatea bancilor.

"Pana in prezent, bancile au fost capabile sa absoarba socurile, in pofida profilul lor de risc, iar pachetul de asistenta financiara agreat cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana si reforma propusa de guvern au atenuat presiunile macroeconomice", se arata in raportul Moody's.

Perspectiva negativa asupra sectorului bancar roman exprima opinia agentiei de rating asupra directiei pe care conditiile de creditare le-ar putea avea in urmatoarele 12 - 18 luni si nu face referire la posibilitatea de imbunatatire sau de inrautatire a ratingului.

"In 2009, odata cu contractia semnificativa a activitatii economice si cresterea somajului, leul a intrat sub presiune, restantele la credite au crescut brusc, iar avansul creditarii a incetinit considerabil, pe fondul aversiunii la risc si a resurselor limitate de finantare ale bancilor", a explicat Nondas Nicolaides, vicepresedintele agentiei.
Majoritatea bancilor romanesti fac parte din mai mari grupuri bancare europene care pot oferi finantari subsidiarelor din Romania.

"Capitalizarea buna a bancilor romanesti si nivelurile de profitabilitate le-au permis sa absoarba orice soc imediat din economie, in conditiile in care bancile-mama s-au angajat in fata FMI sa continue sustinerea subsidiarelor lor si sa-si mentina expunerea pe Romania", a adaugat Nicolaides.

Rata de solvabilitate din sectorul bancar romanesc este relativ sanatoasa, la peste 14% in decembrie 2009, iar bancile-mama ar urma sa asigure subsidiarelor locale capital suplimentar in caz de nevoie, se mai arata in raportul Moody's.

Moody's: Acordul de la Viena nu a eliminat total riscurile de lichiditate in sistemul bancar romanesc


Angajamentul principalelor grupuri bancare straine din Romania de a asigura lichiditate subsidiarelor de pe piata locala in caz de nevoie a redus temerile legate de riscuri, insa nu le-a inlaturat total, in conditiile in care acordul de la Viena nu este unul constrangator, mai arata raportul Moody's.

"Credem ca datoria substantiala pe termen scurt a bancilor din Romania, de 11 miliarde euro, respectiv 8% din PIB, formata in principal din imprumuturi bancare, ridica temeri asupra sectorului bancar. (...) Angajamentul luat de bancile straine, in cadrul pachetului de asistenta agreat cu FMI si CE, de a oferi lichiditate subsidiarelor din Romania in caz de necesitate a asigurat un oarecare confort si a inlaturat orice temeri imediate", se arata in raportul asupra sectorului bancar romanesc publicat luni de agentia de rating.

Insa in pofida normalizarii conditiilor de lichiditate de pe piata in cursul anului 2009, riscurile raman ridicate, deoarece exista posibilitatea ca anumite probleme de lichiditate ale bancilor-mama sa se reflecte asupra subsidiarelor din Romania, tinand cont ca angajamentul lor in fata FMI nu are caracter obligatoriu, mai sustin analistii agentiei de evaluare financiara.

De exemplu, potrivit Moody's, problemele fiscale recente din Grecia ar putea duce la o comprimare a lichiditatii bancilor elene, care au imprumuturi totale de aproximativ 19 miliarde dolari in Romania, care cantaresc aproximativ 16% din totalul creditelor din piata.

Profitabilitatea bancilor romanesti ramane sub presiune


Agentia Moody's estimeaza ca profitabilitatea bancilor romanesti va continua sa fie sub presiune, in contextul in care se asteapta ca nivelul costului legat de credite sa fie ridicat, intr-un mediu macroeconomic inca problematic, arata un raport transmis luni de agentia de rating.

Moody's anticipeaza ca provizioanele vor continua sa taie semnificativ din profiturile operationale ale bancilor romanesti si in 2010, cu toate ca mai multi bancheri sunt de parere ca varful in ceea ce priveste costul riscului de credit a fost atins anul trecut.

Pe de alta parte, directorul general al Erste, Andreas Treichl, a declarat, cu ocazia publicarii rezultatelor financiare ale grupului bancar care detine Banca Comerciala Romana, ca provizioanele au atins varful in trimestrul IV al anului trecut in Romania, iar in 2010 vor scadea.

De asemenea, si presedintele BRD SocGen, Guy Poupet, considera ca varful in ceea ce priveste provizioanele a fost depasit in 2009, dar apreciaza ca banca pe care o conduce va trebui sa aloce si in 2010 resurse importante pentru acoperirea riscurilor de credit.

Sectorul bancar din Romania a fost supus presiunii incepand cu mijlocul anului 2008, din cauza costurilor mai mari de finantare si a provizioanelor in crestere, in contextul deteriorarii conditiilor economice.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri