Finantele vor sa imprumute in martie 4 mld. lei de la banci

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa atraga in martie 4 miliarde lei prin cinci emisiuni de titluri de stat, cu 40,8% mai mult decat in februarie, cu toate ca FMI a deblocat 2,45 miliarde euro din pachetul de asistenta pentru Romania, iar CE ar urma sa trimita a doua transa de 1 miliard euro.
In primele doua luni a acestui an, MFP a luat de pe piata interna 8,61 miliarde lei.

Astfel, prima licitatie din aceasta luna ar urma sa aiba loc pe 4 martie, cand Finantele vor sa ia 600 milioane lei printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitate la cinci ani, potrivit agentiei NewsIn.

Pe 8 martie, MFP vrea sa emita certificate de trezorerie cu discont cu maturitate la sase luni, in valoare de 1 miliard lei. Pe 15 martie, ministerul organizeaza o licitatie cu scadenta la 1 an, tot de 1 miliard lei.

Cea de-a patra licitatie din martie va avea loc pe 18 ale lunii, cand Finantele vor sa plaseze 500 milioane lei printr-o emisiune de obligatiuni pe 3 ani, iar ultima licitatie din a treia luna a anului va fi pe 22 martie, cand este programata o licitatie de titluri pe un an de 900 milioane lei.

In primul trimestru din 2010, ministerul si-a propus sa atraga de pe piata locala 10-12 miliarde lei. In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste cinci ori mai mult decat in 2008. In plus, in februarie MFP si-a reafirmat intentia de a emite obligatiuni in euro pana la finalul primului trimestru.

Randamentul acordat de MFP la titlurile de stat emise a inceput sa scada inca de la prima licitatie din acest an, de la 10% pe an, cat a acordat in ultimele doua luni din 2009, la 7,15% pe an la ultima licitatie din februarie.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din produsul intern brut (PIB).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Avertismentul Saxo Bank: Prețurile vor crește pentru aproape orice
Setari Cookie-uri