Expunerea bancilor austriece pe Romania a scazut cu aproape 1,79 miliarde euro intre iulie si septembrie 2009, pana la 28,31 miliarde euro, dupa ce si in trimestrul al doilea al anului trecut expunerea se diminuase cu 178 milioane euro, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale.
Statisticile publicate de Banca Reglementelor Internationale (BRI), supranumita "banca bancilor centrale", indica o reducere a expunerii pe Romania a bancilor europene cu 3,5 miliarde euro, cea mai puternica retragere fiind operata de bancile din Austria, care au in continuare cea mai mare expunere pe tara noastra, informeaza NewsIn.

La sfarsitul lui iunie 2009, bancile austriece erau expuse pe Romania cu 30,1 miliarde euro.

Pe total, bancile europene aveau o expunere pe Romania de 77,1 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie de anul trecut, ceea ce reprezenta 95,8% din expunerea straina pe tara noastra, nivel similar cu sfarsitul lui martie 2009. Bancile europene aveau la sfarsitul trimestrului al doilea al anului trecut o expunere de 80,62 miliarde euro.

Expunerea bancilor straine pe Romania a scazut cu 3,72 miliarde euro intre iulie si septembrie 2009, la 80,5 miliarde euro.

Pe locul al doilea in functie de expunere pe Romania se situeaza bancile franceze, cu 10,67 miliarde euro la sfarsitul lui T3 din 2009, ceea ce arata o reducere a expunerii cu 530 milioane euro fata de sfarsitul lunii martie a anului trecut.

Tendinta de reducere a expunerii
a fost urmata si de bancile italiene, care se claseaza pe a treia pozitie in functie de valoarea expunerii la finele lui septembrie 2009, de 8,98 miliarde euro, cu 440 milioane euro mai putin fata de trimestrul al doilea din 2009.

Potrivit datelor BRI, bancile olandeze si-au diminuat usor expunerea pe Romania intre iulie si septembrie 2009, cu doar 70 milioane euro, de la 6,85 miliarde euro, la 6,78 miliarde euro.

In schimb, institutiile de credit din Elvetia, si-au redus mai puternic expunerea pe Romania in T3 2009, cu 540 milioane euro, pana la 4,25 miliarde euro, comparativ cu nivelul de la sfarsitul primului semestru al anului trecut, de 4,79 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri