Un randament atat de mic nu a mai fost platit de MFP din 8 august 2007, cand Finantele au platit un randament de 6,71% pe an la o emisiune de titluri de stat pe 6 luni, informeaza NewsIn.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era mai mica, de 1 miliard lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 6,80% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 4,09 miliarde lei (999 milioane euro).

La sedinta similara din 15 februarie, Finantele au luat din piata 600 milioane lei (145,7 milioane euro), pentru care platesc un randament mediu de 7,33% pe an.

In martie, MFP si-a propus sa atraga 4 miliarde lei prin cinci emisiuni de titluri de stat, dupa ce in primele doua luni a luat din piata 8,61 miliade lei. La inceputul anului, ministerul anuntase ca vrea sa atraga de pe piata locala 10-12 miliarde lei. In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Randamentul acordat de MFP la titlurile de stat emise a inceput sa scada treptat de la inceputul anului, de la nivelul de 10% pe an in ultimele doua luni din 2009. Scaderea a fost sprijinita si de masurile bancii centrale de diminuare a ratei dobanzii de politica monetara, aflata in prezent la 7% pe an.

De asemenea, MFP a reconfirmat ca, pana la finalul primului trimestru, vrea sa emita eurobonduri de 1 miliard euro pe piata externa, in conditiile in care in aceasta saptamana vor avea loc tururi de prezentare ale emisiunii in trei centre mari de afaceri din Europa, potrivit datelor prezentate de ministrul finantelor Sebastian Vladescu.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din produsul intern brut (PIB)