Comisia de Supraveghere a Asigurarilor din Romania (CSA) a semnat alaturi de Autoritatea de supraveghere a pietei financiare din Austria Memorandumul Multilateral de Cooperare IAIS (MMoU), cu ocazia intalnirii trianuale de la Basel (Elvetia ), potrivit unui anunt al arbitrului pietei locale a asigurarilor.
Astfel, Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari (IAIS) a anuntat, in concluziile intalnirii trianuale de la Basel, Eletia, din data de 26 februarie, ca cele doua autoritati de supraveghere a asigurarilor din Romania si Austria au devenit semnatare ale MMoU.

Lista semnatarilor include, astfel, opt autoritati de supraveghere, respectiv Autoritatea de Reglementari Prudentiale din Australia; Autoritatea Monetara din Bermuda; Comisia de Supraveghere a Pietei Financiare din regiunea autonoma Taipei din China; Autoritatea de Control a Asigurarilor si a Companiilor Mutuale din Franta; Autoritatea Federala de Supraveghere a Pietei Financiare din Germania (BaFin); Banca Nationala a Olandei, Autoritatea de supraveghere a pietei financiare din Austria si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor din Romania.

Memorandumul constituie un cadru de cooperare si schimb de informatii, care stabileste un minimum de standarde la care autoritatile semnatare trebuie sa adere pentru a imbunatati eficienta supravegherii transfrontaliere a companiilor de asigurari.

De asemenea, MMoU contribuie la eforturile globale de reglementare a institutiilor financiare.

“IAIS este hotarata sa promoveze cooperarea si schimbul de informatii intre supraveghetori. Cresterea constanta a celor care doresc sa devina semnatari MMoU este un indicator al aprecierii de care se bucura acest cadru de cooperare printre supraveghetorii in asigurari“, a declarat Peter Braumuller, presedintele comitetului executiv al IAIS.

In plus, Romania a devenit semnatara a MMoU, alaturi de state cu traditie in activitatea de supraveghere, cum ar fi Australia, Germania, Franta sau Olanda.

Oficialii IAIS au subliniat realizarile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in activitatea de control si supraveghere.

“Membrii IAIS au apreciat evolutiile si eforturile intreprinse de CSA pentru finalizarea masurilor de implementare a Solvency II, care a constituit o alta tema important de discutie in cadrul intalnirii de la Basel. CSA este membru activ in grupul de lucru al Comisiei Europene pentru elaborarea masurilor de implementare ale Directivei Solvency II. In aceasta calitate, CSA are initiative care sunt apreciate atat de Comitetul European al Supraveghetorilor in Asigurari si Pensii Ocupationale – CEIOPS, cat si de IAIS”, a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Infintata in 1994, IAIS reprezinta interesele reglementatorilor si supraveghetorilor in asigurari din 190 de jurisdictii din aproape 140 de tari, avand mai multi de 120 de profesionisti in asigurari - asiguratori, reasiguratori si asociatii comerciale ca observatori.

IAIS elaboreaza principii, standard si linii directoare pentru piata globala a asigurarilor, acorda pregatire si sprijin pentru chestiuni legate de supravegherea asigurarilor si organizeaza intalniri si seminarii pentru supraveghetorii in asigurari. IAIS coopereaza strans cu alte insitutii internationale pentru a promova stabilitatea financiara.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
2013 ASF, numiri politice, revocari si falimente in 5 ani de existenta
Setari Cookie-uri