Isarescu nu ar lasa leul sa se aprecieze prea mult

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca este preocupat sa nu lase leul sa se aprecieze prea mult, pentru ca ar descuraja tendinta de revenire a economiei, sustinuta mai ales de exporturi.
Exporturile romanesti au inceput sa revina pe crestere incepand din noiembrie 2009, ajutate de redresarea cererii de pe pietele occidentale. Insa cererea interna a ramas slaba in Romania, impiedicand iesirea tarii din recesiune in trimestrul IV al anului trecut.

Odata cu revenirea optimismului pe pietele externe, aversiunea la risc s-a redus in prima parte a acestui an, iar cursul de schimb a coborat pana la niveluri minime ale ultimului an, de sub 4,10 lei/euro. Exportatorii se tem, insa, ca o apreciere suplimentara a leului ar frana revenirea exporturilor, pentru ca ar scumpi marfurile romanesti, noteaza NewsIn.

Guvernatorul BNR a apreciat, in interviul acordat FT, ca Romania "nu are nevoie de o revenire spectaculoasa", referindu-se la ultima prognoza a guvernului, care indica o crestere a PIB cu 1,3% in 2010.

Economia romaneasca a crescut spectaculos in perioada 2004-2008, bazandu-se in special pe cererea interna sustinuta de creditele din surse externe, care a majorat puternic importurile si deficitul de cont curent.

Multi economisti considera ca acest tip de crestere este nesanatos si ca Romania are nevoie de un alt model economic, in care investitiile si exporturile sa aiba un rol mai mare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri