Romania a plasat in piata 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%, in conditiile unui interes crescut al investitorilor, care au suprasubscris oferta de aproape cinci ori, au declarat dealeri din piata.
Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap, dupa ce primele informatii aratau ca ar fi vorba de o marja de 2,75 puncte procentuale. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%, potrivit NewsIn.

Emisiunea romaneasca a fost lansata la un moment favorabil, la putin timp dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a imbunatatit perspectiva de rating a Romaniei de la negativa la stabila, la circa o luna dupa decizia similara a Fitch.

De asemenea, marja la CDS-uri (credit default swap), o masura a costului asigurarii riscului de intrare in faliment, a coborat miercuri la 205 puncte de baza in cazul Romaniei, cel mai scazut nivel din 30 septembrie, potrivit Bloomberg. La acest nivel al marjei CDS, o datorie de 10 milioane euro va fi asigurata la un cost de 205.000 euro impotriva riscului de faliment in urmatorii cinci ani.

Joi, delegatia formata din reprezentanti ai bancii centrale si ai Ministerului Finantelor a incheiat turneul de prezentare a emisiunii de obligatiuni in euro, ce a avut loc la Londra, Frankfurt, Munchen, Viena si Zurich.

Bancile care intermediaza emisiunea de eurobonduri romanesti sunt HSBC, Deutsche Bank si EFG Eurobank, pe care Ministerul Finantelor le-a selectat la inceputul lui septembrie 2009.

Ultima emisiune de euroobligatiuni romanesti a avut loc in iunie 2008. Aceasta a avut o valoare de 750 milioane euro, maturitate de 10 ani si un cupon de 6,5% pe an.

Eurobondurile romanesti urmeaza sa fie listate pe Bursa din Luxemburg, data scadentei fiind 18 martie 2015, au declarat dealeri din piata.

Romania mai are listate pe piata luxemburgheza alte trei emisiuni de eurobonduri, scadente in 2010, 2012, respectiv 2018. Este vorba de o emisiune lansata in iulie 2003, care are scadenta in 2010, in valoare de 700 milioane euro, de alta lansata in mai 2002, cu maturitate in 2012, tot de 700 milioane euro, si emisiunea din iunie 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ministerul de Finante s-a imprumutat 558 de milioane de lei de la banci
Setari Cookie-uri